Sport

Sase cluburi vor participa in competitiile Federatiei de Rugby din 2010

Incepand din anul curent, fiecare club moldovenesc de rugby inregistrat la federatia republicana de profil, va putea delega cate o singura echipa in campionatele nationale, la fiecare categorie de varsta, la versiunile in 7 si 15 jucatori. Aceasta este una din deciziile adoptate la sedinta biroului Federatiei Moldovenesti de Rugby (FMR).

In aceste conditii, potrivit presedintelui FMR, Vasile Revencu, in turneele, rezervate seniorilor, organizate de forul pe care il conduce vor fi incadrate formatii de la cluburile chisinauiene USEFS-Bleumarine, UTM, ASEM, de la Dinamo si Olimp-Electromas (ambele din Tiraspol), precum si de la RC Ciorescu.

Abundenta de competitii in programul intern

In conformitate cu programul actiunilor sportive preconizate a fi desfasurate de catre FMR in anul curent, rugbistii nostri vor avea posibilitatea sa participe la numeroase campionate republicane, destinate tuturor categoriilor de varsta. De asemenea sunt programate cantonamente de pregatire si disputarea meciurilor internationale de seniori cu Polonia, Ucraina, Belgia si Cehia contand pentru preliminariile Cupei Europene pe Natiuni, divizia 2A.

Si echipele de rugby-7 vor avea un program international de meciuri – selectionata de seniori va participa la doua etape preliminare ale Campionatelor Europene (Romania si Ucraina). In cazul unei evolutii reusite ea va evolua in finala turneului, care va avea loc la Moscova. Tot in capitala Rusiei va avea loc si Liga Campionilor, unde se va deplasa campioana nationala la rugby-7.

Trei turnee care nu fac parte din categoria campionatelor oficiale completeaza orarul competitional al rugbistilor. Astfel, in perioada 6-10 aprilie, la Chisinau se va desfasura Memorialul „Ion Hancu” la care vor participa patru formatii, reprezentand Anglia, Romania si Ucraina. Ion Hancu a fost un international moldovean, care a devenit vicecampion european in categoria Under-18. Bolnav de cancer, in 2009, la varsta de doar 26 de ani, el s-a stins din viata. Un turneu, rezervat cluburilor, se va desfasura la 1 iunie, in Anenii Noi, iar in luna noiembrie, va avea loc traditionalul memorial „Vladimir Blizniuc” la rugby-7 .

O atentie sporita va fi acordata juniorilor

Secretarul general al FMR, Oleg Sadovici, a remarcat pentru TIMPUL ca, la alcatuirea programului competitional pentru formatiile de juniori s-a luat in consideratie perspectivele internationale ale diferitor categorii de varsta, astfel ca, in 2010, vor avea loc campionate nationale permanente, destinate echipelor de juniori, in varsta de la 12-14 si pana la 20 de ani. In afara cluburilor mentionate mai sus, care vor participa si in turneele de seniori, la turneele tinerilor rugbisti vor mai participa echipe din liceele sportive din Chisinau (republican si municipal), Micauti (Straseni) si Slobozia.

De asemenea, in actualul sezon va avea loc si un campionat scolar la care se preconizeaza participarea a circa 100 de echipe de la 25 licee din republica.

Noul sezon sportiv al federatiei rugbistice va demara la inceputul lunii martie, cand va avea loc etapa inaugurala a campionatului republican, iar in perioada 28 mai – 2 aprilie, la Chisinau, este programat un stagiu pentru antrenori, cu participarea reprezentantului IRB, francezul Jean Bidal.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *