Eveniment

„Satul de Crăciun”, din acest week-end, la Vatra

Timp de aceste două zile, VATRA a găzduit Concursul Republican al obiceiurilor de iarnă „Veșnicia s-a născut la sat”, unde câteva ansambluri folclorice au venit cu un program inedit de colinde, urături și teatru popular. Spectatorii au avut ocazia să asculte pe artiștii din cadrul Ansamblului Folcloric al Universității Pedagogice de Stat Ion Creangă, cel al Liceului Municipal Sportiv „Urmașii” și „Florile dalbe” din Ișnovăț, precum și din cadrul Ansamblurilor folclorice „Opincuța” al Centrului Cultural Cricova, „Altița” al Casei de Cultură și Gimnaziul 79 din Ghidighici.

În urma jurizării, unde s-au luat în calcul autenticitatea, diversitatea tradițiilor înscenate și originalitatea costumelor, drept finaliști au fost alese ansamblurile „Altița”, „Opincuța” și „Urmașii”. Cei care nu au reușit să asculte colindele și urăturile acestora, pot veni pe 20 decembrie la VATRA. Marea finală se va desfășura pe 21 decembrie.

Atmosfera sărbătorilor de iarnă, dar, în special, ambianța celor mai frumoase sărbători creștinești a fost creată de elementele specifice unui sat și Ieslea cu scena Nașterii Mântuitorului din Betleem. Frumuseţea datinilor şi a obiceiurilor, a costumelor cu întreaga lor recuzită, spectaculozitatea şi ineditul au făcut din acest program un veritabil eveniment cultural.

Mai mult, vizitatorii au putut să-și aducă acasă o bucățică din „Satul de Crăciun”, vizitând târgul unde s-au vândut brazi și ornamente de brad, jucării, obiecte artizanale și cadouri. Bucătăria de la Vatra a oferit vizitatorilor adevărate delicii culinare, printre care specialitățile tradiționale de Crăciun, gătite din carne de porc, plăcintele servite cu vin fiert pregătit după o rețetă specială.

„Satul de Crăciun” continuă cu activități în zilele de odihnă, iar de Crăciun, pe 25 decembrie, Vatra a pregătit un program special cu multe surprize pentru vizitatori. Pe 27 și 28 decembrie se va desfășura Festivalul Republican de datini și obiceiuri de iarnă „Gerar”, organizat de către Centrul Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO”.

„Satul de Crăciun” e deschis pentru vizitatori în perioada 1 decembrie 2014 – 8 ianuarie 2015, la Complexul Etno – Cultural Vatra, situat la 32 km de orașul Chișinău. Intrarea este liberă.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *