Timpul.md

Actualitate 22 August 2017 | 18:16

SCANDAL ÎN FOTBAL. Hackerii ruși au spart din nou baza secretă a WADA - Un fotbalist al Stelei, pe lista celor care ar fi consumat substanțe dopante

 

Fancy Bears, grupul de hackeri ruși care a publicat documente despre sportivii care au picat testele anti doping de-a lungul anilor, a dezvăluit pentru prima dată și informații șocante din fotbal, după ce la finalul anului trecut a zguduit lumea tenisului și a gimnasticii mondiale.


Potrivit unor documente postate de hackeri, mai mulți fotbaliști au folosit substanțe interzise, în scop terapeutic, la Campionatul Mondial din 2010, din Africa de Sud.

Pe listă apare și numele grecului Pantelis Katepanos, 34 de ani, care în acea perioadă juca la Steaua! Atacantul ar fi folosit medicamentul Celestone Soluspan, pe bază de betametazonă, un steroid injectabil intramuscular, indicat în ameliorarea afecțiunilor reumatice, a bolilor de piele și a alergiilor.

Atacantul a jucat 30 de minute la Mondialul din Africa de Sud, în meciul Coreea de Sud - Grecia, 2-0, nefiind folosit în meciurile cu Nigeria și Argentina.

Kapetanos e pe listă alături de mai multe vedete ale fotbalului mondial. Argentinienii Diego Milito, Walter Samuel, Juan Veron, Carlos Tevez, Gabriel Heinze, italienii Camoranesi și Iaquinta și olandezul Dirk Kuyt ar fi folosit și ei substanțe interzise, potrivit BBC.

Aceștia ar face parte dintr-o listă de 25 de jucători care au primit acest accept din partea WADA, care a ales să țină sub secret informațiile.

160 de fotbaliști au picat testele antidoping în 2015. Hackerii nu dau nume, dar ar fi vorba și de 4 jucători din Anglia: trei ar fi consumat cocaină, iar unul ecstasy

CE ÎNSEAMNĂ "ÎN SCOP TERAPEUTIC"

Practic, medicii le-au prescris sportivilor medicamente care conțin substanțe interzise de care ar fi avut nevoie în cazul unor eventuale afecțiuni. Conform BBC, sunt anumite criterii potrivit cărora pot fi prescrise aceste medicamente:

dacă fără substanță sportivul ar suferi de probleme majore de sănătate (ex. Simone Biles folosește medicamente pentru ADHD)
dacă nu ajută semnificativ la îmbunătățirea performanțelor
dacă nu are nicio alternativă fiabilă de tratament
În septembrie 2016, rușii de la Fancy Bears au spart baza de data a Agenției Mondiale Antidoping, WADA, și au publicat mai multe informații despre sportivi care au folosit substanțe dopante, printre care se aflau Venus și Serena Williams și gimnasta Simone Biles.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus