Timpul.md

Politică 14 Iulie 2017 | 15:35

Scandal în Găgăuzia: Cine e separatist și cine e „vândut” unioniștilor

Liderul Partidului Democrat din UTA Găgăuzia Nicolai Dudoglo, i-a numit „radicali și separatiști” pe deputații Adunării Populare, Serghei Cimpoeș și Gheorghe Leiciu, dar și pe ex-deputatul Ivan Burgudji. În același timp, Leiciu îl acuză pe Dudoglu de „prostie”, iar Burgudji de promovarea ideilor unioniste, scrie deschide.md.

Criticile aduse la adresa celor trei vin în contextul în care ei au ales să se prezinte luni la Ședința extraordinară a Adunării Populare în loc să meargă la întrevederea cu speakerul Parlamentului, Andrian Candu, unde s-a discutat despre cele trei proiecte de legi privind lărgirea autonomiei găgăuze.

Dudoglo susține că Serghei Cimpoeș, Gheorghe Leiciu, Ivan Burgudji îi aduc în permanență diferite învinuiri, însă n-o să atragă atenția la „radicalii și separatiștii care dau tonul în politica regională”. De asemenea, a declarăt că anume ei poartă o parte din vină, pentru faptul că proiectele de legi n-au fost duse până la o finalitate logică, transmite Gagauzinfo.md

Declarațiile lui Dudoglu n-au rămas fără replici din partea „radicalilor și separatiștilor”.

Ivan Burgudji, ex-deputatul Adunării Populare și președintele mișcării separatiste „Găgăuz Halkî”, a declarat că Dudoglu și anturajul său acum sunt într-un rând cu unioniștii și îl acuză pe democrat că nu cunoaște legile și nici măcar istoria țării sale.

Deputatul Adunării Populare Gheorghe Leiciu a catalogat declarațiile lui Dudoglu la adresa sa drept o „prostie iresponsabilă”. Deputatul Găgăuz i-a mai recomandat democratului să consulte „Wikipedia” pentru a afla ce presupun termenii „radical și separatist”.

Acum o lună, Parlamentul Republicii Moldova a amânat din nou aprobarea celor trei proiecte de legi privind lărgirea autonomiei găgăuze. Amânare a stârnit critici dure la adresa autorităților moldovenești și a fost propagată în autonomie cu ideea că Chișinăul ignoră solicitările venite de la Comrat.

Potrivit președintelui Adunării Populare, Vladimir Kîssa, în urma întrevederii de luni, Andrian Candu le-a promis parlamentarilor găgăuzi că inițiativele legislative menite să consolideze autonomia găgăuză vor fi adoptate în termen de trei săptămâni.

Totodată, aducem la cunoștință că Ivan Burgudji, Serghei Cimpoieș și Gheorghe Leiciu, sunt unii dintre cei mai înflăcărați critici ai autorităților de la Chișinău, iar primul se bucură de o experiență bogată în cultivarea ideii de separare a Găgăuziei de R.Moldova.

Burgudji împreună cu alte persoane care la începutul anilor 1990 militau activ pentru ruperea Găgăuzie de Republica Moldova, a reactivat, în luna martie a anului curent, organizația de eliberare națională Găgăuz Halkî.

În aceeași perioadă, bașcanul, Irina Vlah l-a numit pe Burgudji în funcția de consilier pe probleme juridice, cu sarcina cea mai importantă de a munci pentru crearea unui sistem judiciar în regiune, independent de cel al Republicii Moldova.

Deschide.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus