Timpul.md

Actualitate 19 Aprilie 2020 | 07:36

Scandal la Spitalul Nr.1 / Medicii acuză conducerea că a stricat intenționat probele prelevate pentru Covid-19

Angajați medicali de la Spitalul Municipal nr.1 au semnalat pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md că joi le-au fost prelevate probe pentru depistarea virusului Covid-19, dar vineri au fost anunțați că probele au fost rebutate. Medicii s-au arătat indignați că trebuie să dea repatat probele, procedura fiind una dureroasă. Ei acuză administrația spitalului că ar fi stricat probele și că nu i-a informat despre cauzele rebutării probelor. Conducerea spitalului respinge acuzațiile. 

Un lucrător medical a scris pe Harta Corupției despre acest caz, menționând că ceva s-a întâmplat cu probele pentru depistarea virusului Covid-19, iar administrația spitalului nu a explicat care este cauza. Ulterior o doctoreasă de la același spital a scris pe pagina sa de Facebook despre probele rebutate. Medicul Elena Parpauț s-a arătat indignată de faptul că probele prelevate au fost rebutate. „Indignarea mea este la maxim! Cum este posibil? Chiar credeți că de lucrătorii medicali se poate de bătut joc la infinit? Colectarea a fost extrem de dureroasă. Și? Au fost distruse toate probele”, scrie Elena Parpauț într-o postare pe Facebook.

Doctorița spune că s-au prelevat probe pentru testul rapid de la 42 de angajați. „Domnul director a promis că la apariția simptomelor se va preleva repetat proba biologică, după Paște”.

De partea cealaltă, administrația spitalului infirmă că probele nu au fost rebutate. „Nu este adevărat că testele au fost anulate. Noi am chemat șefa de laborator și am făcut procedura conform protocoalelor în vigoare. Testele sunt făcute la laboratorul Promedica. 27 de teste au ieșit deja negative, altele urmează să fie făcute”, a declarat pentru Anticoruptie.md Iurie Crasiuc, directorul Spitalului Municipal nr. 1.

Elena Parpauț susține însă că abia după ce a fost semnalat cazul, au fost prelevate probe repetat. „Primarul Ion Ceban și Boris Gîlcă personal s-au ocupat de proces. Vineri au fost colectate probe repetat doar la jumătate de personal, azi la cealaltă jumătate. Primele teste toate au ieșit negative”, a explicat Elena Parpauț.

Precizăm că din numărul total de cazuri de infectare cu Covid-19, 585 sunt lucrători medicali: asistenți medicali - 200, medici - 155, felceri - 43, personal auxiliar – 176, farmaciști – 10, paramedici - unul. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în rândul personalului medical al spitalului și asistenței medicale urgente din Soroca - 116, Fălești - 37, Glodeni - 34. În total, 47 angajați ai sistemului de sănătate au fost tratați și externați.

https://anticoruptie.md/ 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus