Politică

Schimbarea a inceput acum doi ani

Acum doi ani, un grup de initiativa in frunte cu Vlad Filat a lansat ideea crearii unui partid nou. Pentru R. Moldova nu era o premiera deosebita – de-a lungul celor doua decenii de pluralism politic, partidele au aparut si au disparut cu o viteza ametitoare. La 8 octombrie 2007, grupul de initiativa a explicat societatii necesitatea aparitiei unei noi formatiuni politice liberal-democrate.

„Partidul Liberal Democrat din Moldova va uni intr-un singur torent energiile creatoare ale tuturor celor care cred cu tarie ca in R. Moldova politica se poate face altfel si va oferi sanse pentru realizarea ideilor orientate spre modernizarea si propasirea R. Moldova. Noi reprezentam expresia vointei politice a noilor generatii, care inteleg politica drept o manifestare a responsabilitatii si un mod eficient de a lucra in serviciul tarii si cetateanului”, sunt randuri din Declaratia Grupului de initiativa. Era pentru prima data cand, in mod direct, se recunostea ca vechea clasa politica este epuizata si nu mai poate propune nimic nou societatii.

Liderul grupului de initiativa, ulterior presedintele PLDM, Vlad Filat, intelegea perfect ca o asemenea declaratie presupune o responsabilitate enorma si ca „reconstructia si modernizarea” tarii poate fi inceputa doar de un partid care in urmatoarele alegeri, adica peste un an si jumatate, la acel moment, sa vina la putere si sa inceapa aceste procese. A urmat lansarea sloganului „Moldova fara Voronin, Moldova fara comunisti” – pe cat de indraznet, pe atat de periculos in conditiile aflarii la putere a regimului comunist autoritar. Represiunile au urmat imediat: Procuratura Generala, SIS, CCCEC si alte organe de forta au inceput in cel mai brutal mod hartuirea membrilor de partid, iar lui Vlad Filat i-au fost intentate dosare penale la comanda. Moldova a fost invadata de „carti” in care liderul liberal-democrat era blamat si defaimat – nimeni, nici un partid politic nu mai fusese supus pana atunci unor asemenea presiuni din partea masinariei de stat…

Vlad Filat si echipa sa nu numai ca au rezistat, dar prin curaj si consecventa au inceput sa acumuleze capital politic si zeci de mii de sustinatori in toata republica. In scurt timp, PLDM a atins cele mai nevralgice probleme ale societatii. Drepturile omului, libera circulatie, libertatea presei, situatia pedagogilor si a taranilor au constituit teme majore ale actiunilor PLDM. Un element distinct al partidului era echipa tanara, profesionista si indrazneata. Locul politicienilor greoi, impovarati de scoala nomenclaturii sovietice si de deprinderile acesteia, a fost luat de persoane tinere, cu studii moderne (in multe cazuri facute in afara tarii) si care au capacitati oratorice si manageriale de exceptie. Marele merit al lui Filat a fost ca el nu a vazut in acesti politicieni talentati adversari, ci membri ai unei echipe care si-a asumat o uriasa responsabilitate. Valoare si iarasi valoare – a fost crezul lui Filat si el n-a dat gres. In campaniile electorale, cetatenii nostri au fost surprinsi sa vada adunati intr-un singur partid, fara concurenta falsa si invidie proverbiala, politicieni notorii din diverse domenii: juristi, economisti, diplomati, pedagogi, medici. Lumea a crezut in Filat, deoarece a inteles ca numai un om foarte puternic nu se teme de concurenta si isi permite „luxul” sa se inconjoare cu oameni destepti.

La unul dintre primele mitinguri ale PLDM, Vlad Filat a rostit cuvintele care la acel moment pareau, cel putin, exagerat de optimiste: „?ineti minte aceasta zi – 23 februarie 2008! Astazi practic a demarat procesul de reconstructie si modernizare a tarii noastre. Eforturile PLDM sunt conjugate cu initiativa si dorinta cetatenilor care, prin amploarea si energia lor, ne intaresc in convingerea ca poporul isi ia propriul destin in maini. Moldova a inviat. Energiile sunt de nestavilit, iar piedicile nu ne pot opri. Sa fim uniti si sa fim puternici, fiindca in tara noastra noi decidem”.

Astazi putem afirma cu toata certitudinea: mesajul echipei Filat a fost auzit, inteles, incuviintat si sprijinit in alegerile parlamentare. Un partid plasmuit in octombrie 2007, oficializat printr-un congres in decembrie 2007, deja la un an si jumatate de la infiintare se situeaza pe primul loc intre partidele de opozitie si devine lider incontestabil al noii guvernari. Asa cum, la momentul aparitiei PLDM, sloganul „Moldova fara Voronin, Moldova fara comunisti” parea fantezist, exact asa unii considera astazi ca programul de activitate al Guvernului Filat este un pic nerealist. Pesimistilor nu le ramane decat sa reciteasca Manifestul Grupului de Initiativa dat publicitatii exact doi ani in urma: „Noi reprezentam expresia vointei politice a noilor generatii, care inteleg politica drept o manifestare a responsabilitatii…”. Vlad Filat si echipa sa si-au asumat din plin aceasta responsabilitate si, parafrazandu-l pe liderul liberal-democrat si actualul prim-ministru, putem spune cu siguranta: ?ineti minte aceasta zi – 25 septembrie 2009 (instalarea noului executiv). Guvernul Filat a inceput reconstructia si modernizarea R. Moldova.

Stimati colegi, membri si simpatizanti ai Partidului Liberal Democrat din Moldova!

Acum doi ani, la 8 octombrie 2007, am facut publica lansarea unui nou proiect politic de orientare liberal-democrata. Intr-un timp foarte scurt ne-am afirmat pe scena politica din R. Moldova ca un partid viabil, energic, un partid al actiunii. Am demonstrat ca in tara noastra politica se poate face intr-un mod asumat, responsabil, dinamic, modern si pragmatic. Ne-am propus sa devenim unul dintre cele mai importante partide politice, sa asiguram demontarea vechiului regim si sa venim la guvernare pentru a reconstrui si moderniza R. Moldova.
Cu ajutorul Dumneavoastra am realizat aceste obiective, fapt pentru care tin sa Va multumesc si sa Va felicit. Va doresc sa ramaneti la fel de activi, curajosi si increzatori ca impreuna vom reusi sa reasezam tara noastra in albia normalitatii.

Cu respect,
Vlad Filat,
Presedintele PLDM

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *