IT&C

Schimbarile politice reconfigureaza piata media din R. Moldova

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a lansat cel de-al cincilea raport anual privind situatia presei in Moldova. Raportul din 2009 cuprinde cinci capitole care reflecta situatia in domeniile audiovizualului, presei scrise si on-line, dar cuprinde, pentru prima data, si o analiza a situatiei presei din regiunea transnistreana.

Primul capitol, „Evolutii si tendinte in presa moldoveneasca in anul 2009”, trece in revista cele mai importante evenimente politice din tara, analizeaza comportamentul mass-media in campaniile electorale si face o radiografie a situatiei presei din punctul de vedere al concurentei de piata.

Capitolul doi este dedicat audiovizualului public si analizeaza modul in care au functionat Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Companiile publice „Teleradio-Moldova” si „Teleradio-Gagauzia”, dar si S.A. „Teleradio Balti”, finantata din bugetul de stat. Nu este trecut cu vederea nici comportamentul radiodifuzorilor publici si al autoritatii de reglementare in audiovizual in timpul celor doua campanii electorale din 2009.

Concluzia generala a raportului este ca situatia presei s-a inrautatit considerabil in prima jumatate a anului 2009, cand au avut loc multiple incalcari grave ale drepturilor jurnalistilor. Totusi, in ultimele luni ale anului, piata media a intrat intr-un proces de democratizare in care ia nastere o concurenta sanatoasa intre institutiile media.

Raportul, produs cu suportul financiar al „Civil Rights Defenders”, Suedia, este disponibil in limbile romana, engleza si rusa pe www.ijc.md.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *