Timpul.md

Actualitate 21 Iulie 2021 | 07:16

Scriitorul Vladimir Beșleagă va fi omagiat la 90 de ani de la naștere

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” (MNLMK) organizează în zilele de 21 și 22 iulie o serie de evenimente de omagiere a scriitorului Vladimir Beșleagă, la 90 de ani de la naștere.

Astfel, mâine, la ora 16:00, instituția în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova și Institutul pentru Inițiative Culturale și Educaționale va desfășura o nouă ediție a Miercurilor literare, cu genericul ”Vladimir Beșleagă, 90 de ani de la naștere”, transmite Moldpres.
Aceasta va include vernisarea expoziției de (c)arte ”Profilul Maestrului la senectute” (sala de expoziții „Gheorghe Cincilei”); omagii; înmânarea premiilor pentru Concursul Național de Eseuri, ed. a II-a: ”Vladimir Beșleagă sau literatura ca umbră a suferinței”; lansarea cărții: Vladimir Beșleagă, ”Hoții din apartamente” / Nicolae Popa, ”Castanul roz”, apărută sub egida MNLMK (Terasa Uniunii Scriitorilor din Moldova - USM).
Moderatorii Miercurilor literare vor fi Maria Șleahtițchi, director general al MNLMK și Arcadie Suceveanu, președinte al USM. Evenimentul se va desfășura la sediul vechi al MNLMK și sediul USM, Casa Scriitorilor, str. 31 August, 98.
Joi, 22 iulie, între orele 9:30 și 14:30, își va ține lucrările Conferința științifică națională cu genericul ”Vladimir Beșleagă, omul și conștiința de sine a literaturii”. Prelegerea inaugurală ”Scriitorul și rostul literaturii” va fi ținută de Maestrul Vladimir Beșleagă.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu”, Institutul pentru Inițiative Culturale și Educaționale și se va desfășura la sediul nou al MNLMK, Casa cu tei a Fundației Regale, str. Alexei Mateevici, 79. Vladimir Beșleagă s-a născut la 25 iulie 1931, la Mălăiești, Grigoriopol.
În 1955 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, a făcut stagiul doctoral la aceeași instituție, având tema de cercetare ”Liviu Rebreanu, romancier”.
Și-a început activitatea ca publicist colaborând la revistele „Chipăruș”, „Cultura Moldovei”, „Tinerimea Moldovei”. Este Scriitor al Poporului (1991). A fost decorat cu „Ordinul Republicii” (1996, pe care l-a recuzat).
În anii ‘90, Vladimir Beșleagă s-a implicat în Mișcarea de renaștere națională, a fost deputat în primul Parlament al Moldovei independente.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus