Timpul.md

Actualitate 10 Aprilie 2018 | 07:21

Scrisoare președintelui Dodon

Bună ziua, dragă redacție. Vă rog să-mi publicați acest articol, în speranța că președintele Igor Dodon va răspunde la întrebările, pe care i le-am adresat în două scrisori, la care nu am primit niciun răspuns. Şi poate că moldovenii lui Dodon se vor dezmetici pe cine susțin şi proslăvesc.

Preşedintele a fost în 2017 la Briceni, unde a avut o întâlnire cu oamenii din raion, la Casa de Cultură. A vorbit mai mult în limba rusă. Fiind prezent şi eu la acea întâlnire, am cerut permisiunea să-i pun câteva întrebări. Mai întâi i-am spus că a vorbit în limba rusă, de parcă ar fi în Magadan, după care l-am întrebat: „Presupun că v-ați îmbolnăvit. La cine o să vă adresați pentru a constata ce boală aveți şi ce medicamente vă sunt recomandate: la văcar, porcar, cizmar ori la un medic?”. Dodon a răspuns că nu se va îmbolnăvi. I-am pus şi a doua întrebare: „Dvs. doriți să organizați un referendum privind denumirea corectă a limbii pe care o vorbesc băștinașii. Cum pot hotărî această întrebare incompetenții, agramații, cei cu mintea deformată de ideologia regimului comunist sovietic sau rusofonii care nu știu a da măcar „bună ziua” în română? De ce nu lăsați învățații să hotărască această întrebare?”. El a răspuns că așa e scris în Constituție. Să recurgi la o așa batjocură, adică la referendum, înseamnă să fii trădător de patrie și de neam.

Conform recensământului din 1817, efectuat de guvernatorul rus, căci eram gubernie a Rusiei, aveam următoarea situație demografică: români - 86%, ruteni - 6,5%, evrei - 4,2%, lipoveni - 1,5%, armeni, greci, bulgari și găgăuzi - 0,63%, restul reprezentând 1,17%. Oare unde au dispărut cele 86% de români și limba lor română și de unde s-au luat moldovenii, ca națiune, și limba lor moldovenească? După cum cămila nu se poate transforma în măgar, tot așa românii nu pot deveni moldoveni.

Dodon a spus că e creștin. El a fost comunist, dar comunistul, prin definiție, nu poate fi creștin. S-a transformat din comunist în socialist, dar mentalitatea i-a rămas aceeași, deci, e fariseu. Bine, dle președinte, dacă sunteți creștin în sensul adevărat al cuvântului, răspundeți-mi, vă rog, la următoarele întrebări:

E creștinește sau păgânește să te duci să depui flori la monumentul călăilor, păgânilor, pușcăriașilor, strânși din toată Rusia și trimiși să ucidă patrioții neamului tău, care au apărat integritatea și independența țării? Credeți că astfel ați demonstrat că sunteți patriot sau trădător de neam? E ca și cum premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, ar depune flori la monumentul fasciștilor, care au ucis evreii. De asemenea, e creștinește sau păgânește să nu depui flori la monumentul victimelor deportărilor organizate de regimul criminal comunist?

Oameni buni, stimați alegători, să dea Domnul să vi se limpezească mințile, să vi se lumineze sufletele și să trageți concluziile de rigoare, pentru a ieși din întunericul în care ați nimerit sub influența demagogiei socialiste a lui Dodon.

Dragă redacție, dacă mie nu mi-a răspuns la nicio scrisoare dl președinte, poate măcar dvs. vă va răspunde. Dacă dumnealui nu e capabil de așa ceva, măcar consilierii săi să o facă. Dar dacă nici pe consilieri nu-i duce capul, atunci îl sfătuiesc pe Dodon să se adreseze la Academia de Științe și să-și aleagă niște sfetnici capabili, care l-ar învăța cum se gândește.

Gheorghe Ciobanu, Briceni

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus