Actualitate

Scrisoarea săptămânii: Adevărul nu poate fi manipulat. El este unul

Cineva spunea că orice om e liber să-și declare naționalitatea, etnia cum vrea. Eu nu sunt de acord. Adevărul nu poate fi manipulat. El este unul. Dacă ești român, poți să declari că ești moldovean? O astfel de naționalitate nu există, cum nu există naționalitatea de muntean, ardelean. Acestea exprimă locul geografic, unde locuiește omul.

Am avut ocazia la Paștele Blajinilor să mă întâlnesc cu rudele, prietenii, cărora le-am explicat că părinților mei li s-au luat certificatele românești și li s-au eliberat altele în chirilică, iar la rubrica naționalitate s-a tras o linie, adică omul dat nu are naționalitate (n-au vrut să scrie că sunt români), iar pe noi, copiii, ne-au făcut moldoveni. Multe le-am explicat. Unii din ei fiind oameni cu carte și n-a trebuit să-i conving.

O cunoscută care are aproape 72 de ani și e medic (tatăl ei a fost dascăl la biserică, deportat în Siberia) și care citește presa rusă, zice că dacă ne vom uni cu România, vom fi oameni de sortul doi și ea se consideră moldoveancă. Eu i-am spus că de când e lumea cei bogați au fost de sortul I, iar săracii (cei care nu-s la putere) de alte sorturi.

Dacă toate partidele din Alianță ar gândi pentru naționalitate, pentru oameni și ar avea majoritatea în parlament, s-ar schimba mentalitatea oamenilor încet-încet. Dar la nivel de stat trebuie de lucrat mult, intens, educația oamenilor, recuperarea „naționalului”, demnității naționale este ceva principial și esențial.

Cu respect,
Tatiana Băgu, pedagog pensionar,
Telenești

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *