Timpul.md

Actualitate 12 Mai 2017 | 08:41

Secretarul Comisiei de la Veneția: Trebuie de făcut ceva cu sistemul electoral din Republica Moldova

Trebuie de făcut ceva cu sistemul electoral din Republica Moldova, afirmă secretarul Comisiei de la Veneția, Thomas Markert într-un interviu pentru Europa Liberă. El consideră că la Chișinău este un consens în acest sens. 

„Într-adevăr, sunt multe discuţii, care este susținerea pentru această reformă? Cred că un consens există asupra faptului că ceva trebuie de făcut cu sistemul electoral, dar o altă întrebare este ce reformă e necesară: să fie reformat sistemul actual, sau să existe un alt sistem, uninominal sau mixt. Vom examina acest subiect şi, cu siguranţă, el va fi reflectat în opinia din iunie”, menționează Markert, subliniind totodată că și votul a 74 de deputaţi va juca un rol care au votat proiectul votului mixt va juca un rol.

De asemenea, potrivit lui Markert, Comisia de la Veneţia şi ODIHR/OSCE vor veni cu o opinie comună la 16 iunie. “Dar pot să menţionez de pe acum un element: dacă reforma va fi adoptată, trebuie de realizat o muncă substanţială. În primul rând, trebuie să fie revizuite regulile privind formarea circumscripţiilor electorale, ale celor din ţară, dar cu atât mai mult aceasta se referă la cele din regiunea transnistreană şi de peste hotare. Comisia Electorală Centrală este un organ mai mult tehnic, iar aceste subiecte ce ţin de regiunea transnistreană şi diaspora sunt mai mult politice. În acest sens, deciziile privind circumscripţiile care vor fi create în regiunea transnistreană şi peste hotare trebuie tranşate la nivel politic”, a explicat secretarul Comisiei de la Veneția.

Reamintim că în aceste zile la Chișinău se află experți ai Comisiei de la Veneția pentru a discuta modificarea sistemului electoral.

Sursa: Timpul.md
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus