Ultima oră

Secretele procesului lui El Chapo. A fost turnat chiar de prietenii lui

Verdictul a venit la capătul unui proces în care martorii au dezvăluit detalii demne de Hollywood.

Richard Donoghue, procuror: “Această condamnare este o victorie pentru poporul american, care a suferit atât de mult și atâta vreme, în timp ce Guzman câștiga miliarde turnând otravă prin granița noastră sudică.”

Timp de două luni, membrii unui juriu din New York, a căror identitate este secretă, au ascultat mărturii despre cunoscutul lider al cartelului de droguri Sinaloa. Este vorba despre Joaquin Guzman, poreclit El Chapo. I-au văzut în fotografii pistolul încrustat cu diamante și mesajele în care își povestea evadările. Li s-au prezentat declarații despre traficanți, droguri, politicieni mituiți și rivalități încheiate cu vărsare de sânge.

Claudia Torrens, jurnalist AP: “Procurorii au chemat în boxa martorilor peste 50 de oameni. Sunt martori care au vorbit despre logistică operațiunilor de trafic de droguri. Au vorbit despre evadările lui Guzman din închisori și din alte locuri. Au descris viața cotidiană a cartelului Sinaloa.”

Potrivit martorilor acuzării, El Chapo introducea drogurile în Statele Unite prin tuneluri clandestine, cu mașini sau submarine, inclusiv în conserve cu chili și banane. Un fost subordonat al lui Guzman a afirmat că acesta a mituit oficiali mexicani. Chiar și fostul președinte Enrique Pena Nieto ar fi primit o sută de milioane de dolari după alegeri. Insă cel vizat neagă acuzația.

Printre martori s-a numărat și fostul traficant columbian Juan Carlos Ramirez, poreclit La Chupeta, care a lucrat 18 ani cu El Chapo. A fost atât de căutat de anchetatori încât și-a făcut mai multe operații estetice pentru a nu fi recunoscut. Columbianul a fost prins în 2007.

O prezență constantă la proces a fost soția traficantului. Potrivit unui fost gardian, femeia l-a ajutat pe El Chapo să evadeze dintr-o închisoare mexicană în 2015.

Jeffrey Lichtman, avocat: ″În acest caz, nu am apăraț o persoană care beneficia de prezumpția de nevinovăție. El a fost considerat vinovat. Înțeleg, au fost evadări dramatice și întreaga aură a lui Joaquin Guzman.”

Guzman este cel mai important șef de cartel mexican judecat până acum în Statele Unite. Avocații lui au anunțat deja că vor contesta verdictul.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *