Timpul.md

Actualitate 13 Februarie 2020 | 09:01

Securistul de la Tiraspol, „verificat suplimentar” pe Aeroport și-a TURNAT foștii colegi (deschide.md)

Cu toate că reprezentanții Poliției de Frontieră au negat existența unei interogări a fostului ofițer al MGB-ului transnistrean (Ministerul Securității Statului) Andrei Ermolaev, reporterii Deschide.MD au obținut mai multe informații care ar viza „verificările suplimentare” desfășurate luni, 10 februarie, la Aeroportul Internațional Chișinău.

Sursele din cadrul organelor afacerilor interne ne-au divulgat, sub protecția anonimatului, că Andrei Ermolaev, fostul șef al Direcției informații din cadrul MGB (așa-zisul Minister al Securității Statului), implicat în activități de încălcare flagrantă a drepturilor omului în regiunea transnistreană și acțiuni de recrutare a angajaților structurilor de drept ale Republicii Moldova dislocate în Zona de securitate, ar făcut mai multe dezvăluiri, recunoscând că a activat în cadrul „ministerului”. Totuși, acesta ar fi negat că ar fi fost implicat în activități de încălcare a drepturilor omului, sechestrări și maltratări a cetățenilor Republicii Moldova.

Ermolaev a declarat că s-a axat strict pe „culegerea informațiilor operative despre procese social-politice din Republica Moldova”. De asemenea, el a mărturisit că Tiraspolul are o agendă fermă de a exclude din mun. Bender organele de poliție, instituțiile penitenciare subordonate Chișinăului, precum și liceul cu predare în limba română din regiune. Din afirmațiile făcute de acesta rezultă că o sarcină primordială în acest sens revine secției MGB-ului din Bender.

Fostul ofițer din cadrul serviciilor secrete separatiste susține că a fost dat afară din MGB în anul 2016, din cauza activității sale „moderate” în raport cu cetățenii Republicii Moldova. Totuși, Ermolaev a dezvăluit numele mai multor colegi din MGB, care au recurs la acțiuni inumane în raport cu cetățenii Republicii Moldova, în special față de colaboratorii Inspectoratului de Poliție Bender și a Liceului Teoretic cu predare în limba română „Alexandru cel Bun” din Bender.

Printre aceștia s-ar număra: Ian Sergheevici Popovici, Stanislav Ivanovici Matveiciuc, Nicolai Mihailovici Kolev, Alexandr Alexandrovici Kulaghin; Oleg Vladimirovici Piliughin, Gheorghii Nicolaevici Staicov.

Ermolaev a precizat că Popovici, Piliughin și Staicov sunt niște „отморозки” (descreierați – nota red.) și au fost implicați activ în anul 2010, în cazul „Ilie Cazac”.

Totodată, acesta a recunoscut că a fost angajat în MGB cu ajutorul tatălui său - Iurii Ermolaev, care a activat în această structură, inclusiv în perioada sovietică, în cadrul KGB a URSS.

integral pe deschide.md 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus