Moldova

Şedinţa Parlamentului. Deputaţii moldoveni şi-au redus pensiile

15:05 – În sală au rămas 13 deputaţi. Nimeni nu mai face interpelări. Prim-vicepreşedintele Parlamentului, Serafim Urecheanu, a declarat şedinţa închisă.
Transmisiunea LIVE se încheie.

15:01 – Toate chestiunile de pe Ordinea de zi au fost epuizate. Deputaţii fac interpelări.

14:50 – După reluarea şedinţei, deputaţii prezenţi au votat, în lectura a doua, modificarea Legii cu privire la pensiile de asigurări sociale de stat. Astfel, pensiile deputaţilor şi cea a preşedintelui ţării au fost reduse, echivalând cu 45 % din salariu. Până acum, pensiile legislatorilor constituiau 75 la sută din salariul de bază.

14:35 – Au fost aprobate modificările, în prima lectură, a 41 de articole din Codul Muncii. Acestea ţin de flexibilitatea legislaţiei muncii în vigoare şi aducerea acesteia în concordanţă cu cerinţele moderne ale economiei de piaţă. Acestea prevăd excluderea discriminării în domeniul ocupării forţei de muncă, excluderea protecţionismului faţă de unele categorii de salariaţi, precum şi asigurarea respectării drepturilor şi intereselor legitime atât ale angajatorului, cât şi a angajatului.

13:35 – Deputaţii au anunţat o nouă pauză, de 15 minute.

13:30 – Deputaţii au adoptat, în prima lectură, Legea cu privire la voluntariat. Obiectivul proiectului de lege este acordarea activităţilor de voluntariat, recunoaşterea şi importanţa pe care o au aceste activităţi în promovarea valorilor şi beneficiilor pentru societate.

Marian Lupu, unul dintre autorii proiectului (din care face parte un grup mare de parlamentari), a mulţumit "adevăraţilor autori, reprezentanţi ai diferitor ONG-uri etc.".

Proiectul stabileşte modul şi condiţiile de participare benevolă de către persoanele fizice la activităţi de voluntariat în favoarea comunităţii, fără remunerare sau orice altă recompensă financiară, cu excepţia chetuielilor programate anterior realizării unei activităţi.

Potrivit datelor oficiale, în R. Moldova numărul total de voluntari este de aproximativ 12 mii de persoane, dintre care 2000 sunt angajaţi, ceea ce reprezintă doar 3-4 % din numărul funcţionarilor ppublici din ţară. Implicarea în activitatea de voluntariat în Moldova este de cel puţin două ori mai mică decât acum un deceniu în Cehia.

13:10 – A fost adoptată Legea nr.295-XVI din 25 decembrie 2008 privind statutul juridic al adopţiei. Preşedintele Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, Liliana Palihovici, a declarat că este necesară crearea unui Consiliu consultativ pentru adopţiile internaţionale, ca organ consultativ pe lângă Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, care urmează să funcţioneze în baza unui regulament, aprobat de Guvern.
Potrivit legii, după adopţie, copilului i se asigură dreptul de a-şi păstra numele şi prenumele. Legea va intra în vigoare la 6 luni, după adoptare.

12:24 – În câteva minute şedinţa va fi reluată.

11:34 – Deputaţii au acceptat propunerea lui V. Untilă. Este pauză.

11:25 – Deputatul Veaceslav Untilă a propus ca Alianţa pentru Integrare Europeană să se întrunească într-o şedinţă, "pentru că sunt multe de discutat la mai multe chestiuni".

11:23 – Preşedintel Parlamentului, Mihai Ghimpu, l-a felicitat pe fostul preşedinte al ţării, Vladimir Voronin, cu ocazia zilei de naştere, din 25 mai. "Îi dorim multă sănătate şi să aducă echipa sa în parlament, pentru că pentru aceasta au fost aleşi", a mai spus Ghimpu.

În câteva minute va începe şedinţa plenară a Legislativului de la Chişinău. În sală lipsesc majoritatea deputaţilor din fracţiunea Partidului Democrat. Ei întârzie, pentru că au participat la conferinţa internaţională "O Moldovă socială într-o Europă comună", unde au fost prezenţi şi socialişti europeni.

Pe ordinea de zi figurează mai multe chestiuni: 1. Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.158-XVI din 4 iulie 2008 cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public; 2. Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat; Legea privind asigurarea activităţii Preşedintelui RM; 3. Legea nr.295-XVI din 25 decembrie 2008 privind statutul juridic al adopţiei; 4. Proiectul de lege privind dreptul de autor şi drepturile conexe; 5. Proiectul de lege cu privire la voluntariat etc.

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *