CSI / Rusia

Şeful administraţiei prezidenţiale ruse AVERTIZEAZĂ: SUA să nu amplaseze sisteme de apărare antirachetă puternice în România, Bulgaria sau Polonia

Ivanov a declarat pentru cotidianului britanic că relaţiile tot mai deteriorate cu Statele Unite, unde "retorica a început să se amplifice", şi orice mişcare drastică de apropiere a NATO de graniţele Rusiei înseamnă că aceasta îşi va concentra atenţia către ameninţări externe, relatează Financial Times.

"Dacă infrastructura NATO este puternic consolidată în estul Europei sau dacă Statele Unite încep să amplaseze sisteme de apărare antirachetă puternice în România, Bulgaria sau Polonia, vom spune că ameninţarea externă a crescut", a declarat Ivanov într-un interviu. "Vă spun cinstit dinainte. Nu totul depinde de noi, ci depinde şi de voi", a adăugat el, citat de Financial Times în ediţia electronică.

Comentariile sale au loc în timp ce NATO se pregăteşte în această săptămână să acorde competenţe sporite şefului său pentru a mobiliza trupe, o mişcare ce necesită o decizie din partea tuturor celor 28 de membri. Alianţa Nord-Atlantică analizează şi modalităţile de a îmbunătăţi logistica în Europa, de exemplu prin încheierea unor acorduri de folosire a companiilor feroviare civile şi de a avea capacitatea de a închide drumuri şi autostrăzi care duc către aeroporturi.

Oficialii afirmă că noile măsuri sunt pur defensive dar ei vor să grăbească răspunsul NATO la crize. Aceasta presupune probleme logistice şi tehnice în legătură cu modul în care NATO va transporta mii de militari, tancuri şi materiale pe câmpurile de luptă – probleme pe care Alianţa Nord-Atlantică nu a fost nevoită să le abordeze pe teritoriul său de la sfârşitul Războiului Rece.

"Discutăm desprea luarea de decizii şi trebuie să găsim o modalitate de reconciliere între eficienţa militară şi controlul politic", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru FT.

Ivanov a salutat cu precauţie recentele eforturi de revigorare a dialogului dintre Moscova şi Washington, dar şi-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la caracterul hegemonic şi intervenţionist al Statelor Unite.

"Faptul că (secretarul de Stat John) Kerry vine la Soci şi se întâlneşte cu preşedintele şi ministrul de Externe (Serghei) Lavrov şi au discuţii lungi şi detaliate într-o atmosferă amicală şi normală, este bine, cu siguranţă", a declarat Ivanov. Dar, a adăugat el, "este naiv să ne gândim la consolidarea relaţiilor până când conflictul din Ucraina nu este rezolvat".

El a afirmat că pare că Statele Unite au înţeles că situaţia în Ucraina a scăpat de sub control. După vizita lui Kerry, Washingtonul a început să se implice tot mai mult în diplomaţia din jurul fragilului acord de încetare a focului Minsk II.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *