Actualitate

Senzational: un metru patrat la Nisporeni costa 800 euro din bugetul de stat!

Un furt de proportii din banii bugetarilor s-a inregistrat, in plina criza financiara, la Nisporeni – milioane de lei din bugetul de stat au fost varsati in buzunarul consilierului raional Mihai Ciorici. Astfel, firma „D. Invest-Deservirea”, condusa de catre acesta, a vandut Casei Nationale de Asigurari Sociale (CNAS) 317 metri patrati de spatiu comercial, la pretul de 3 mln. 950 mii lei (!). 

Desi contractul este deja incheiat si publicat in „Buletinul achizitiilor publice”, Ciorici afirma ca intelegerea inca nu e facuta… In plus, chiar daca e vorba de o suma enorma de bani publici, ce urmeaza sa fie cheltuiti cu maxima transparenta, el refuza sa dea lamuriri, invocand multiple „taine comerciale”. Desi e consilier independent, Mihai Ciorici e cunoscut ca un aprig sustinator al PCRM, care e nelipsit de la orice intalnire a comunistilor cu alegatorii din Nisporeni.

CNAS a cumparat etajul doi al unui imobil din Nisporeni, cu suprafata de 317 metri patrati, pentru a-i asigura un sediu Casei Teritoriale de Asigurari Sociale (CTAS) din localitate, care arenda un spatiu in cladirea Uniunii raionale de consum. Potrivit Valentinei Razumenco, sefa CTAS Nisporeni, ei s-au bucurat de aceasta decizie, deoarece pana acum au lucrat in conditii contrarii normelor sanitare, care necesitau si cheltuieli mari. Ea a precizat insa ca nu cunoaste nimic despre pretul contractului, lasand sa se inteleaga ca afacerea s-a facut in taina: „Nu stiu cand a avut loc licitatia, nici pretul nu-l stiu, fiindca de acest caz s-a ocupat Casa Nationala. Noi nu avem nimic cu asta”.

„Suntem martorii unei talharii”

In cele din urma, ajutorul acordat Casei Teritoriale Nisporeni a reprezentat, se pare, doar un pretext de a scurge, pe cai pretins legale, sume uriase de bani din haznaua statului. Mentionam ca spatiul cumparat face parte dintr-o cladire cu trei etaje a firmei „D. Invest-Deservirea”, condusa de consilierul si ex-deputatul Mihai Ciorici. Aici a fost pe timpuri Casa de deservire sociala, imobilul fiind privatizat de firma sus-mentionata la inceputul anilor 2000. Desi a fost consilier umanist, iar acum se declara independent, Ciorici sustine deschis comunistii, iar in ultimul timp se vorbeste ca s-a prins cumatru cu Z. Greceanai. Anume prin aceasta filiera, probabil, a si reusit sa prejudicieze bugetul de stat de 4 milioane de lei (adica de cate 800 de euro pentru un metru patrat)…

Suma e mult prea exagerata, afirma si specialistii in tranzactii imobiliare. Reprezentanti ai Bursei imobiliare „Lara” ne-au spus ca pretul maxim al unui metru patrat in Nisporeni ar putea sa se ridice la 450-500 euro, in cazul in care imobilul este nou si beneficiaza de conditii moderne. Cladirea lui Ciorici insa a fost construita in perioada sovietica si necesita reparatii, dupa cum afirma sefii CTAS Nisporeni. Respectiv, pretul tranzactiei este cel putin de doua ori mai mare decat cel real. Asa cum, initial, Casa Teritoriala platea pentru arenda Uniunii raionale de consum cate 5700 lei pe luna, un simplu calcul ne arata ca patru milioane de lei le-ar fi ajuns pentru a mai lucra acolo cel putin o jumatate de secol.

„Aparent, ei fac totul legal, dar pretul e catastrofal de mare – suntem martorii unei talharii. Se vinde un imobil care costa mai nimic la un pret enorm! E o modalitate prin care comunistii jefuiesc oamenii, pentru a scurge bani din bugetul de stat in campania electorala”, considera expertul in economie Veaceslav Ionita. Iar Viorel Furdui, specialist juridic la IDIS „Viitorul”, ne-a spus ca insasi scopul unei licitatii care vizeaza o tranzactie din banii contribuabililor este, mai intai de toate, sa respecte interesul public. „Suspiciunea cea mare consta in faptul ca, din bani publici, se cumpara un bun de doua ori mai ieftin. Putem sa ghicim ce a facut vanzatorul cu acesti bani, dar un eventual control serios il va pune in situatia sa argumenteze pentru ce a cheltuit aceasta suma”, a remarcat expertul.

„E cladirea lui Ciorici si lucrurile sunt evidente”

Atat Viorel Furdui, cat si Teodor Potarniche, vicedirector al Agentiei rezerve materiale, achizitii publice si ajutoare umanitare, ne-au sugerat sa solicitam explicatia pretului-bomba chiar de la cumparator. Mihai Costisan, seful Aparatului CNAS, ne-a spus doar ca la licitatie a participat o singura firma, care a solicitat acest pret. Rugat sa ne explice de ce Casa a saracit bugetul de stat de patru milioane de lei, pe cand la Nisporeni se puteau gasi cu usurinta spatii mult mai ieftine, Costisan a fugit de raspuns: „Toata informatia o luati din „Buletinul de achizitii publice”, dupa care a inchis telefonul si nu a mai raspuns apelurilor noastre. In buletin, insa – si e un lucru cunoscut de toti -, se publica doar date generale despre contractele incheiate, nu si explicatii ale actelor de coruptie…

In prezent, CTAS Nisporeni inca sta cu chirie la Uniunea raionala de consum, iar Valentina Razumenco sustine ca in sediul nou se face reparatie. Contabilul-sef al Uniunii, Ion Croitoru, ne-a spus ca ei n-au fost anuntati despre licitatie. Altminteri, ar fi participat si ei, si ar fi propus un pret mult mai mic, inclusiv pentru lucrarile de reparatie. „Noi putem doar sa ne inchipuim ce se ascunde dupa asemenea afaceri… Acolo e cladirea lui Ciorici si lucrurile sunt mai mult decat evidente”, a specificat Croitoru. Potrivit Nataliei Chirica, director comercial la firma de constructii „Glorinal”, costul unei reparatii pentru un metru patrat variaza de la 100 la 300 de euro. Astfel, chiar daca in contractul de vanzare-cumparare ar fi fost inclusa si reparatia, oricum cateva milioane vor ajunge in buzunarul lui Ciorici sau in safeurile altor comunisti… Si presedintele de Nisporeni, Ion Munteanu, este indignat de cele petrecute: „Ma mir mult cum se cheltuiesc aiurea asemenea sume din banii pensionarilor si ai invatatorilor… E clar ca spalarea de bani au facut-o comunistii in stricta intelegere cu Ciorici, care e omul lor”.

Tainele comerciale ale lui Mihai Ciorici

„Atatia ani de zile am abonat TIMPUL si acum, ce vreti?”, a fost replica lui Mihai Ciorici, cand l-am contactat. Ca si orice functionar comunist, el ne-a spus ca absolut tot ce ne intereseaza putem gasi in „Buletinul achizitiilor publice”… Intrebat cine a propus pretul de patru milioane, Ciorici ne-a apostrofat ca „exageram si nu cunoastem realitatile”, adaugand ca spatiul a fost evaluat preventiv de o firma licentiata in domeniul imobilului, care ar fi stabilit un pret mult mai mare decat cel din contract. Cand l-am rugat sa ne dea numele firmei-minune, Ciorici ne-a taiat-o scurt: „E o taina comerciala”. Potrivit lui, toate materialele tranzactiei au fost transmise si CCCEC, si Politiei Economice, care (ATEN?IE!) le-au acceptat. Desi data de 10 aprilie, cand a avut loc licitatia, e publicata in „Buletinul achizitiilor publice”, Ciorici ne-a spus ca si asta e o mare „taina comerciala”. Mai mult, desi contractul dintre firma sa si CNAS a fost publicat in „Buletinul achizitiilor publice”, consilierul se contrazice deschis, afirmand ca tranzactia nu e incheiata si decizia finala ii apartine CNAS, iar aceasta „e taina lor comerciala”. „Nu va pot divulga tainele comerciale, dar lasa sa vina orice organ…”, ne-a mai spus Ciorici. Iata si raspunsul sau la intrebarea daca intr-adevar e cumatrul Z. Greceanai: „Eu nu am niciun cumatru, dar nici n-am cu ce…. Eu am stiut-o pe dansa numai in parlament, dar n-am nimic cu dansa. Atunci am vazut-o, pe urma ne-am despartit. Si cu asta s-a terminat – pe cuvantul meu de onoare!”. Discutand cu Ciorici, mi s-a creat impresia ca cineva l-a instruit din timp sa raspunda la orice intrebare – chiar daca e vorba de informatii publice, accesul la care nu poate fi interzis – cu replica: „taina comerciala!”. Cine l-a invatat sa se comporte asa nu e greu sa ne dam seama. Sunt cei care detin controlul asupra finantelor publice, cei care au furat si inca fura banii celor multi si saraci.

Mihai Ciorici este un personaj bine cunoscut la Nisporeni. Dupa ce, prin anii ’90, a fost un adept inflacarat al Miscarii nationale si al presedintelui Snegur, el a trecut imediat de partea lui Lucinschi atunci cand acesta a preluat Puterea. Dupa 2001, omul s-a transformat, fireste, intr-un sustinator al lui Voronin. Sarind dintr-o barca in alta, a beneficiat de ordine si de medalii din partea presedintilor R. Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *