Timpul.md

Actualitate 3 Februarie 2019 | 13:40

SEPARATISM | Igor Dodon a fost „decorat” pentru implicarea în activități ilegale.

 În timp ce politicienii de la Chișinău, atât cei aflați la putere, cât și cei din opoziție, își măsoară mușchii să vadă cine-i mai breaz și cine are "cai învățați" și "câini mai bărbați", discreditându-se reciproc în ochii lumii, Rusia, prin marionetele sale locale, își caută de treabă: alimentează separatismul distrugând metodic acest stat.

 Liderul de la Condrița, din câte se vede, a venit de la Moscova „însărcinat” cu o listă lungă de misiuni. N-a reușit bine să coboare de pe trapa avionului plătit de Gazprom, că a organizat o diversiune pseudo-istorică ce are ca scop legitimarea unor falsuri staliniste.


Activistele PSRM aduse în sala pentru a aplaudă discursul liderului de la Condrița

Imediat după aceasta, a plecat la Comrat să participe la o adevărată diversiune, unde a fost  „sărbătorită aniversarea a 5 ani” de la referendumul separatist organizat la Comrat, pe care instanțele de judecată l-au declarat ilegal.

Evenimentul a avut loc exclusiv în limba rusă, iar în sală n-a existat nici o inscripție în limba de stat a Republicii Moldova. Acest fapt pare că nu l-a deranjat deloc pe „garantul integrității teritoriale a Republicii Moldova”În cadrul acestei „ceremonii”, liderul de la Condrița a fost „decorat” cu medalia aniversării a cinci ani de la referendumurile ilegale din februarie 2014 privind vectorul extern al dezvoltării și statutul amânat al Găgăuziei” .


Bașcanul UTA G.Y a vorbit exclusiv în limba rusă și n-a rostit nici un cuvânt in limba română sau cea găgăuză

În cadrul ceremoniei de „decorare” a liderului de la Condrița, a luat cuvântul Bașkanul UTA G.Y. Irina Vlah, care, înmânându-i „ordinul” s-a lăudat cu ultima vizită la Moscova, unde a  făcut mai multe poze electorale cu președintelee rus Vladimir Putin, cu președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko și Patriarhul Rusiei, Kirill (Gundeaev).

 


Grație călătoriilor sale lunare la Moscova, liderul de la Condrița a deveni subiect de bancuri pe rețelele de socializare. Utilizatorii ruși își pun problema, dacă Dodon mai revine pe acasă, sau doarme undeva pe la un hostel din Moscova.Recent, unul dintre cei mai influenți ziariști de limbă rusă Vitalii Portnicov scria despre ultima vizită a lui Dodon la Moscova: Vladimir Putin îl disprețuiește pe Dodon la fel cum îl disprețuia pe Ianukovici. Disprețul stăpânului de la Kremlin este absolut logic: Ce alt sentiment poți nutri față de oamenii  incapabili să realizeze starea reală a lucrurilor?


Amintim că la 2 februarie 2014 Irina Vlah împreună cu Igor Dodon a instigat populația din Autonomia Găgăuză să participe la un referendum ilegal „privind vectorul extern al dezvoltării”. Acțiunile celor doi au fost sprijinite de o campanie propagandistică masivă în mass media de la Moscova. Așa numitul referendum  a fost finanțat de către un milionar din Federația Rusă, experții considerând că în realitate, în spatele așa numitului „om de afaceri” se află serviciile speciale rusești. În afară de susținerea financiară a desfășurării referendumului, autonomia a fost vizitată de un grup de deputați din Duma de Stat a Federației Ruse și jurnaliști care au avut misiunea de a internaționaliza acest subiect.

La 3 ianuarie 2014 judecătoria Comrat a anulat hotărârile Adunării Populare Găgăuze privind desfășurarea „referendumurilor”, iar mai apoi Comisia Electorală Centrală a declarat „referendumurile” drept ilegale, (invocând inclusiv faptul că scrutinului poate fi finanțată doar din bugetul de stat).
În pofida faptului că „referendumurile” au fost declarate ilegale de către instanța de judecată, Adunarea Populară a Găgăuziei a decis în mod ilegal ca acestea să aibă loc.

Ca rezultat al instigărilor la separatism din partea Rusiei prin intermediul agenților săi de influență Igor Dodon și Irina Vlah, majoritatea găgăuzilor au votat pentru „proclamarea independenței” în cazul în care Moldova își pierde suveranitatea.

Procuratura Generală a dispus începerea urmăririi penale în baza articolului 352 C.P. – Samavolnicia, care presupune exercitarea unui drept legitim sau presupus în mod arbitrar şi prin încălcarea ordinii stabilite, dacă s-au cauzat daune în proporții mari intereselor publice sau drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice. Acest dosar n-a avut nici o finalitate
.


Departamentul politic Timpul

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus