Timpul.md

Actualitate 27 Ianuarie 2019 | 09:27

SEPARATISM / Găgăuzii vor să interzică activitatea partidelor politice din R. Moldova in UTA GAGAUZ YERY

Liderii autonomiei găgăuze intenționează implementarea unui nou sistem de alegere a deputaților în Adunarea Populara a UTA G.Y. informează portalul regional de știri gagauzinfo.md. 

Ideea de bază a acestui sistem constă în impunerea unei interdicții pentru partidele moldovenești de a-și desemna reprezentanții la puterea legislativă regională. O inițiativă legislativă pentru modificarea Codului electoral al UTA G.Y in acest sens, a fost depusă de deputatul Adunării Populare - Serghei Chimpoeș.Deputatul Serghei Chimpoeș propune formarea a cinci districte electorale de nivel 2 în G.Y., care să includă șapte districte electorale de prim nivel. În practică, aceasta ar înseamna că, în ziua alegerilor, fiecare alegător al unui district electoral al doilea nivel primește șapte buletine de vot, selectând astfel șapte deputați ai AP G.Y.

Partidele politice moldovenești, urmează a fi excluse de la participarea în alegeri pe teritoriul UTA Gagauz Yery.

Autorii inițiative consideră că excluderea partidelor politice moldovenești de la procesul electoral din UTA G.Y. „va permite uneia sau altei organizații publice din UTA G.Y. cum ar fi „Единая Гагаузия”," „Новая Гагаузия”, „Гагауз Халкы” și alții, să formeze organele de lucru și conducerea Adunării Naționale”

Autorul proiectului de lege a subliniat că, odată cu introducerea acestor modificări, statutul deputaților NSG va crește, iar ei vor putea "lucra ca o echipă pentru a rezolva problemele nu numai ale UTA G.Y., dar și ale districtelor electorale".Timpul.md 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus