Timpul.md

Actualitate 27 Decembrie 2017 | 09:15

Separatistul Krasnoselski nu vede o alternativă pentru formatul 5+2

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski nu vede în prezent o alternativă pentru formatul 5+2. Potrivit lui, regiunea transnistreană este deschisă spre dialog şi optează pentru păstrarea tuturor platformelor existente în procesul de negocieri, transmite IPN.

„Formatul funcționează. Desigur, nu întotdeauna atât de eficient, mobil şi în timp util, dar el funcționează. Din aceste considerente eu nu aş schimba sau corecta nimic”, a declarat Vadim Krasnoselski, citat de presa din regiune.

Lidrul autoproclametei Republici Moldovenești Nistrene notează însă că activitatea în formatul 5+2 nu are un carter regulat. „Amintesc că penultima reuniune a formatului s-a desfăşurat în vara anului 2016 la Berlin, iar anul acesta, doar datorită inițiativelor Transnistriei cu privire la soluţionarea problemelor învechite şi datorită atingerii înțelegerilor cu partea moldovenească – deschiderea podului între localitățile Bâcioc şi Gura-Bâcului, apostilarea diplomelor noastre de studii, rezolvarea problemei cu privire la funcţionarea „școlilor românești”, contradicțiile cu privire la telecomunicații şi pământuri – a fost posibilă desfășurarea reuniunii la Viena în noiembrie 2017”, a spus Vadim Krasnoselski.

Într-un interviu recent pentru presa de la Chişinău, vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan (eliberat din funcție în contextul remanierilor guvernamentale anunțate la în decembrie de coaliția de guvernare), a declarat că formatul de negocieri 5+2 în acest an a avut înregistrat mai multe progrese. Acesta a subliniat că în anul 2017 s-a demonstrat clar voința politică din partea Chișinăului. Potrivit lui Gheorghe Bălan, toți actorii care sunt prezenți în formatul 5+2 reprezintă actori importanți care pot contribui la identificarea unei soluții viabile a acestui conflict. În același timp, rolul important şi principal în identificarea acestei soluții revine Chișinăului.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus