Actualitate

Serafim Saka, prozator, eseist, dramaturg

Scriitorul Serafim Saka este cunoscut cititorilor nu numai prin cartile sale de proza, dar si prin publicistica semnata de el, la care au facut scoala mai multi invatacei. In 2001 a fost director onorific al ziarului TIMPUL.

S-a nascut pe 16 martie 1935 in satul Vancicauti, judetul Hotin. A fost redactor la publicatiile „Tinerimea Moldovei”, „Cultura”, „Nistru”, consultant la Uniunea Scriitorilor din Moldova, editor, presedinte al PEN-clubului (Moldova). Debuteaza editorial cu volumul „Era tarziu” (1968), urmat de „Vamile” (roman, 1972), aparut si la Bucuresti in 1991, „Linia de plutire” (roman, 1987), editat si de „Cartea Romaneasca” (1994). A semnat cateva carti de eseuri, interviuri si note de calatorie – „Aici si Acum” (1976), „Pentru tine bat” (1987), carte distinsa cu Premiul de Stat, „Basarabia in GULAG” (1993), „Orbirea” – reflectii de calatorie, reprezentand o fresca veridica a mediului de viata intelectuala mai putin explorat in literatura basarabeana. Regretatul critic Laurentiu Ulici scria, intr-un eseu, ca „Serafim Saka este o sinteza a ceea ce inseamna spiritualitate romaneasca in materie de expresie literara”. A scris si cateva piese de teatru, doua dintre care au fost montate la Chisinau: „Aceasta copilarie indepartata” si „Omul a doua zi”.

Pe 16 martie, Serafim Saka implineste 75 de ani. Cu aceasta ocazie, TIMPUL ii doreste multa-multa sanatate si noi realizari in creatie!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *