Interviu

Sergiu Caracai: R. Moldova a devenit averea personala a lui Vladimir Voronin

Astazi se implinesc 17 ani de la evenimentele tragice de la Tighina din in timpul razboiului de pe Nistru, in iunie 1992. In aceasta zi, neagra pentru noi, si-au pierdut viata mai multi aparatori ai independentei si integritatii teritoriale a RM: politisti, militari, dar, mai cu seama, multi voluntari. Cu aceasta ocazie, am sustinut un interviu cu Sergiu Caracai, presedintele Uniunii Voluntarilor din RM.

– Domnule Caracai, ce s-a intamplat pe 19 iunie 1992 la Tighina?
– A fost un adevarat macel. De rand cu politistii si militarii mobilizati, am participat la eliberarea orasului si noi, voluntarii. Majoritatea dintre noi eram din localitatile din preajma Tighinei, deci cunosteam bine orasul. O buna parte dintre voluntarii moldoveni au lucrat la uzinele si fabricile din acest oras, unde erau injositi de separatisti. Am ajuns pana la podul de pe Nistru, dar nu zabava am fost tradati.

– De catre cine?
– De persoane care detineau atunci functii de raspundere in stat. Lumea le cunoaste si n-are rost sa mai vorbim despre ele, mai ales ca unele au plecat in lumea celor drepti. Victoria era sa fie a noastra, daca nu erau implementati printre noi tradatori. Apoi, in spatele cazacilor statea Armata a 14-a. Toti stiu acum ca Rusia a declansat acel razboi. Daca nu ar fi fost ea implicata, de ce acordul de incetare a focului a fost semnat anume la Moscova? A fost un tratat umilitor pentru noi si am pierdut, de rand cu Tighina, si alte localitati din dreapta Nistrului.

– Cine erau voluntarii care au mers sa apere Tighina?
– Majoritatea dintre ei o formau oamenii simpli – tarani, muncitori, dar si pedagogi, medici, ingineri. Printre ei erau foarte multi tineri. O parte dintre ei au ramas pe campul de lupta. Organizatia noastra a declarat ziua de 19 iunie drept zi de comemorare a voluntarilor cazuti in razboiul de pe Nistru. Am decis astfel pentru ca tocmai in aceasta zi au murit multi dintre aparatorii independentei si integritatii teritoriale a republicii.

– Care este soarta voluntarilor astazi?
– Din pacate, nimeni nu-si mai aminteste de ei. Timp de opt ani, de cand se afla la putere comunistii, le-am adresat sute de scrisori, solicitand apararea drepturilor voluntarilor si a familiilor celor cazuti, dar n-am primit niciun raspuns. Pe Voronin nu-l intereseaza voluntarii din razboiul de pe Nistru. Mai mult, noi suntem tratati ca niste dusmani si etichetati drept banditi. O mai mare neobrazare din partea lui nici ca se poate. Noi am optat pentru o lege privind voluntarii, care ne-ar apara drepturile, asa cum exista o lege cu privire la politie sau la veteranii de razboi.

– Cum credeti, de ce sunteti tratati in asemenea mod?
– Din mai multe motive. Unul ar fi ca el nu doreste sa recunoasca ceea ce s-a intamplat in primavara-vara anului 1992. Adeseori, chiar suntem invinuiti ca noi am provocat razboiul. In acest sens, nu vad nicio deosebire dintre Voronin si Smirnov. Si unul, si altul sunt indiferenti fata de soarta populatiei de pe ambele maluri ale Nistrului. Cele doua clanuri au uzurpat puterea in stat si si-au acaparat toate bunurile din aceste teritorii. Al doilea motiv poate fi ca noi, voluntarii, suntem o parte activa a societatii, avand o pozitie consecventa.

– La ce va referiti?
– Am pledat intotdeauna pentru valorile nationale pe care le calca in picioare Vladimir Voronin si acolitii sai. Tocmai de aceea, pentru a salva tara de comunisti si de a o integra in Europa, in alegerile parlamentare din aprilie curent am pledat pentru PLDM, un partid nou, modern, care dispune de o echipa profesionista, capabila sa scoata tara din dezastrul in care ne aflam. Echipa lui Vlad Filat, de rand cu cele ale PL si AMN sunt singura sansa a viitorului european al RM.

– Cati membri intruneste Uniunea Voluntarilor din Moldova?
– Peste 86 de mii. Din ea fac parte si membrii familiilor noastre si ale celor cazuti pe campul de lupta. Precum vedeti, suntem o forta care doreste sa puna umarul la construirea unui viitor mai bun pentru acest popor. Iata de ce sustinem un partid care este gata sa se jertfeasca pentru interesele nationale ale tarii.

– Ce credeti despre evenimentele din 7 aprilie curent?
– Ca si toata lumea de la noi si din intreaga Europa, ne dam seama ca acestea au fost provocate de comunisti, care au fraudat alegerile. Voronin s-a temut sa nu fie descoperit si demonstrat faptul ca alegerile au fost fraudate. Pentru comunisti au votat mii de morti, au folosit masiv resursele administrative, si-au subordonat mass-media publica. Au organizat vandalizarea sediilor Presedintiei si Parlamentului pentru a da vina pe liderii celor trei partide de opozitie. Dar Opozitia a demonstrat, pentru prima data in istoria RM, ca este unita. Faptul ca ea a refuzat sa participe la alegerea unui presedinte comunist a convins intreaga societate ca avem cu ce ne mandri. Iata de ce, acum, in pragul anticipatelor din 29 iulie, trebuie sa ne mobilizam, sa mergem in toate satele noastre pentru a convinge cetatenii sa-si dea voturile pentru cele trei partide de opozitie.

– Considerati ca presedintele Voronin trebuie sa poarte raspundere pentru evenimentele din 7 aprilie?
– Am ferma incredere ca, dupa alegeri, daca ele vor fi castigate de Opozitie, acest lucru se va intampla. De fapt, Voronin trebuie sa raspunda pentru tot ce s-a intamplat in opt ani de guvernare comunista. A fost o perioada de dictatura in care au disparut mai multi cetateni, fara ca organele de drept sa-i traga la raspundere pe vinovati. Sute de oameni – primari, oameni de afaceri, politicieni – au fost arestati si maltratati. Multor cetateni nevinovati le-au fost instrumentate dosare penale care sunt cusute cu ata alba. Justitia a devenit o unealta a clanului Voronin, care si-a subordonat procuratura, politia, SIS-ul si alte structuri de forta. Este strigator la cer faptul ca, imediat dupa 7 aprilie, sute de tineri nevinovati, unii dintre care nici n-au participat la aceste evenimente au fost ridicati din strada, din licee si universitati, fiind arestati si maltratati de catre politie. Omul de afaceri Gabriel Stati sta si el in arest preventiv, scopul fiind destul de clar – ca feciorasul dictatorului sa puna mana pe averile sale. Voronin refuza sa-i primeasca pe inalti reprezentanti ai forurilor europene, sfidand cele mai elementare legi de comportament al unui sef de stat. ?ara a devenit averea personala a lui Voronin.

– Ce parere aveti: exista sanse ca partidele de opozitie sa preia, dupa 29 iulie, puterea in stat?
– Daca toti vom pune umarul, s-ar putea intampla aceasta minune. Cunosc oameni cu functii de raspundere in stat care s-au saturat si ei de cei carora le slujesc. Frica de a ramane fara lucru sau teama de a nu fi arestati i-a facut sa ia apa in gura. RM s-a transformat, de fapt, intr-o inchisoare. Lipsa de informatie a cetatenilor despre ceea ce se intampla in tara ii face pe unii sa mai creada in promisiunile desarte ale partidului de guvernamant. Daca Opozitia va avea acces la Televiziunea publica, platita din banii cetatenilor, atunci vom avea sanse de succes. Este dreptul nostru de a cere acest lucru. Totodata, este necesar ca alegerile sa fie asistate de mai multi observatori interni si internationali, ca sa nu vina din nou mortii la votare. Sper ca ziua miercuri, 29 iulie, sa devina o duminica mare a intregului neam.

– Aveti un apel catre fostii voluntari?
– Sa iasa la vot, toti ca unul. Sa sustina sloganul PLDM: „Moldova fara Voronin si fara comunisti!”. Daca ne dorim sa devenim cu adevarati liberi, Dumnezeu ne-a mai dat inca o sansa. Vreau ca 29 iulie sa intre in istoria RM ca una a desteptarii de comunisti. Sa fie clar pentru toti: noi nu avem ce pierde decat lanturile robiei comuniste. Nu poate o tara intreaga sa munceasca in interesul familiei Voronin si a anturajul sau. In ultima zi de miercuri din iulie, urmeaza sa ne spalam de raia comunista, care ne-a facut de rusine in intreaga Europa. Numai astfel putem reabilita demnitatea si onoarea intregului neam si a bunului nume al RM.

– Credeti in sinceritatea lui Marian Lupu care a parasit corabia comunista?
– Lupu… lup ramane. Oaia la care viseaza a ramas in turma lui Voronin. In aceste alegeri, s-ar putea intampla ca el sa urmeze soarta lui Vasile Tarlev si a lui Iurie Rosca. Pentru ca nu poti sa te speli atat de usor de rusinea cu care ai slugarnicit clanul comunist, fara a te pocai. E ca si cum a-i intra in biserica fara a-ti face cruce. A nu te pocai e ca si cum ai renunta la demnitate. Daca o avea, trebuia sa faca acest pas cel putin cu un an inainte si (daca era acceptat) sa se ralieze la unul dintre cele trei partide de opozitie, caci, sa fim seriosi, altele nu avem.

– Cum ar putea moldoveanul sa-si trezeasca, macar acum, proverbiala minte de pe urma?
– Moldoveanul ar trebui sa-si scoata criza din cap. Comunistii tot trambiteaza ca suntem in criza economica, lucru despre care au tacut malc inainte de alegerile din 5 aprilie. Ei de mult ne-au bagat in criza economica. Mult mai periculoasa, insa, este criza spirituala, cand te dezici de propria demnitate si entitate. Iata de ce ii indemn pe toti sa se trezeasca si, asa cum spunem de Pasti „Hristos a inviat!”, sa zicem si noi, pe 29 iulie seara: „Moldovenii au inviat!”. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

– Va multumim pentru interviu!

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *