Timpul.md

Bună Dimineața 20 Decembrie 2016 | 07:37

Sexul, politica și banii, pe înțelesul moldovenilor

Aceste trei subiecte atrag atenția cititorilor indiferent de continent, țară și anotimp. Presupun că anume din același motiv ai făcut și tu click. Să fi pus titlul „de ce materialele calitative și bine documentate sunt citite mai prost decât bârfele”, probabil toți îl treceau cu vederea. Ce mai, nu-i în trend.  

E suficient să pui în titlu cuvântul sex, să menționezi numele unui politician controversat sau să pomenești ceva de bani câștigați ușor și miile de vizualizări sunt garantate. Jurnaliștii fac investigații, materiale la care lucrează câteva săptămâni sau luni, unii chiar își pun viața în pericol, dar e suficient ca un portal dubios să plaseze o știre despre cum un oficial milionar face dragoste și în următoarele câteva zile restul informațiilor nu mai contează. Trist, știu.

Despre „știrea” că o profesoară de la Ungheni a fost filmată, în timp ce-i făcea sex oral prietenului, știe practic orice suflet de pe această palmă de pământ. Faptul că un ex-prim-ministru apare într-un video porno cu o blondă, la fel este un lucru bine cunoscut. Aceste două noutăți au făcut înconjurul țării în doar câteva ore. A doua zi, la colț de stradă, fiecare om vorbea despre asta. Între timp, anchetele despre defrișări ilegale de pădure, despre corupție la vamă, în universități, la poliție și despre meciuri trucate în sport, trec neobservate. Organele competente se apucă de treabă, doar când au interese.

Titlurile de genul, „10 pași cum să devii bogat”, „câștigă 50 de dolari pe zi stând în fața calculatorului” sau „15 calități pe care le are un milionar”, sunt foarte atractive pentru cei care se gândesc numai la bani – deci, respectiv pentru majoritatea. Păcat că oamenii nu înțeleg un singur lucru. Bogat nu devii peste noapte. Pentru asta trebuie să dai din coate mai mulți ani și tot nu există siguranța că la un moment dat banii vor veni doldora. Titlurile astea sunt puse pentru ca să determine persoana să facă click, iar mai multe click-uri înseamnă publicitate, iar publicitatea înseamnă bani.

Foarte bine, cel puțin în R. Moldova, se vând „știrile” unde politicienii își spală rufele în public. Oamenilor le place să urmărească certurile altora, crezând că ei sunt mai buni. Pe lângă asta, toate prostiile care ies din gura oficialilor noștri sunt servite de presă drept informații importante. Ei, pe naiba. Asta aduce rating și respectiv parale.

Citind doar știri despre sex, politică murdară și bani adunați cu lopata, degradăm, iar șmecherii se îmbogățesc pe dramele și necazurile altora. Haideți să consumăm informații de calitate și să-i desființăm pe cei care trăiesc din click-uri și titluri siropoase! 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus