Timpul.md

Internațional 11 Iulie 2020 | 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

Această alegere "are un impact nu numai asupra relațiilor dintre Grecia și Turcia, dar și relațiile acesteia din urmă cu Uniunea Europeană, Unesco și comunitatea mondială în ansamblu", a adăugat acesta într-un comunicat de presă.

Ministrul grec al Culturii, Lina Mendoni, a numit decizia astăzi mai devreme „o provocare a lumii civilizate”. "Naționalismul arătat de președinte (turcul Recep Tayyip) Erdogan își duce țara înapoi cu șase secole", a spus ea.

Consiliul de Stat turc a aderat vineri la cererea mai multor asociații, anulând o decizie guvernamentală din 1934, care conferă Hagiei Sophia statutul de muzeu.

Potrivit ministrului grec al Culturii, această decizie a instanței "confirmă faptul că nu există independența Justiției" în Turcia.

"Hagia Sofia este un monument aparținând întregii omeniri, indiferent de orice credință religioasă", a declarat ministrul grec al Culturii.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I, lider spiritual al Bisericii Ortodoxe, a avertizat luna trecută că transformarea Hagiei Sofia într-o moschee ar putea „determina milioane de creștini din întreaga lume să lupte împotriva islamului”.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus