Social

Sfârşit de an cu emoţii la română… pentru elevii din şcolile ruse

Asta – pentru că nu toate modificările privind modalitatea de susţinere a examenelor, operate de către minister, sunt îmbucurătoare pentru elevi. Partea bună este că, începând cu anul acesta, va fi organizată o sesiune suplimentară pentru cei care nu vor reuşi să promoveze examenele din prima încercare, iar liceenii care au obţinut premii la olimpiadele internaţionale vor fi eliberaţi de examen şi apreciaţi cu nota maximă. Cei care vor introduce obiecte interzise în sălile de evaluare vor fi eliminaţi din sală şi nu vor putea susţine examenele în sesiunea suplimentară. Emoţiile cele mai mari le vor avea elevii din şcolile cu predare în limba rusă, pentru că, în premieră anul acesta, primul examen obligatoriu va fi la limba şi literatura română.

Examen la română pentru puştii ruşi din clasele a IV-a

Dacă absolvenţii de gimnaziu şi liceu mai au o lună ca să se pregătească pentru examene, atunci micuţii claselor a IV-a trăiesc deja din plin emoţiile evaluărilor finale. Pentru cei aproape 33 de mii de elevi, dintre care peste 6,5 mii vorbitori de limbă rusă, examenele au demarat la 27 aprilie. Potrivit directorului Agenţiei de Evaluare şi Examinare(AEE), Adrian Ghicov, pentru prima dată elevii claselor a IV-a, vorbitori de limbă rusă, bulgară, ucraineană sau găgăuză, vor susţine o probă de evaluare a competenţelor de vorbire în limba română. Aceasta este o probă orală în cadrul căreia elevii vor trebui să discute în baza unui text cu un învăţător şi un filolog. Astfel, ei vor trebui să demonstreze în ce măsură pot citi şi percepe mesajul textului, precum şi modul de exprimare. Dacă anii trecuţi astfel de evaluări erau organizate la iniţiativa instituţiilor de învăţământ, anul acesta subiectele au fost elaborate în cadrul Agenţiei de Evaluare şi Examinare.

Până în prezent au avut loc examene la disciplinele: limba maternă (27 aprilie) şi limba de instruire (3 mai). Luni, 7 mai, absolvenţii claselor primare vor susţine examenul la matematică, iar proba orală, obligatorie, de evaluare a competenţelor elementare de vorbire în limba română, va avea loc la 11 mai.

99% vor susţine cu brio examenul la română?

Chiar dacă sunt în febra pregătirilor de examene, elevii de gimnaziu şi bac au „gustat” deja din emoţiile testărilor la exerciţiile de simulare a lor. După procesarea rezultatelor pretestărilor, ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a menţionat la şedinţa în cadrul căreia s-a discutat modalitatea de desfăşurare a examenelor de absolvire la toate treptele – primară, gimnazială şi liceală – că circa 99 la sută dintre elevi au toate şansele să promoveze cu brio examenele la română. Rezultatele pretestărilor efectuate în martie arată că la limba şi literatura română doar 1,43% din numărul de elevi au acumulat punctaj mai mic de 30% şi ei ar putea obţine o notă insuficientă. Cel mai mare procent privind numărul elevilor care nu au acumulat nici măcar nota minimă la test a fost înregistrat la matematică şi profilul umanist, unde circa 10 la sută au avut dificultăţi la rezolvarea testului.

Camere de supraveghere în patru licee din capitală

Modificările introduse anul acesta în regulamentul privind desfăşurarea bacalaureatului vizează introducerea camerelor de supraveghere şi a aparatelor de bruiaj la iniţiativa elevilor, profesorilor şi administraţiei liceelor. Cei care vor dori să organizeze examene cu regim de supraveghere video vor trebui să prezinte la AEE demersul şi procesul verbal semnat de toţi elevii şi părinţii, pentru a confirma că sunt de acord. Dacă un elev şi un părinte nu este de acord, iniţiativa nu-i acceptată. Elevii instituţiilor care solicită regim de supraveghere video vor susţine examenele la ei în liceu. Anul acesta şi-au expus dorinţa de a aplica metoda de supraveghere video patru licee din capitală: Liceul Academiei de Ştiinţe, Liceul „Gh. Asachi”, Liceul „N. Gogol” şi Liceul „M. Viteazul”.

Sesiunea de examene 2012 se va desfăşura în perioada 5-22 iunie. Ca şi în anul trecut, lucrările de examen apreciate cu 90-100% din punctajul maxim şi cele apreciate cu 0-5% din punctajul minim vor fi supuse procesului de reverificare. Rezultatele vor fi afişate la 29-30 iunie. Sesiunea suplimentară se va desfăşura în perioada 02-18 iulie, iar sesiunea de admitere în învăţământul superior se va desfăşura în perioada 16 iulie – 21 august. Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, în sesiunea curentă la examenele de bacalaureat sunt aşteptaţi circa 29.000 de candidaţi, iar la treapta de absolvire a gimnaziului – 39.500 de candidaţi.

Felicia Rusu, reprezentanta Consiliului local al copiilor şi tinerilor pe lângă Direcţia generală de învăţământ, tineret şi sport, clasa XII-a la Liceul „M. Eminescu” din capitală

Nu sunt prea stresată. Modificările introduse mi se par adecvate. Mă bucur că se specifică clar care este rolul asistenţilor: trebuie să stea unul în spate, altul în faţă, şi nu să se plimbe printre bănci. Mă bucur că nu vor fi introduse camerele de supraveghere. De asemenea, consider optimă modificarea privind premianţii la olimpiadele internaţionale, care vor fi eliberaţi de la examen.
Colegii mei au păreri împărţite privind bacalaureatul: unii conştientizează că de rezultatul examenelor depinde viitorul lor în mediul universitar şi se pregătesc intens pentru testul de capacitate, iar alţii, probabil, nu doresc să continue studiile şi nu dau doi bani pe acest examen. 

Elemente de noutate în regulamentul pentru bac 2012


Anul acesta, regulile de la BAC au suferit câteva schimbări. În sesiunea curentă, pentru candidaţii de la profilul umanist, examenul la istorie are statut de probă obligatorie, iar pentru candidaţii la bacalaureat, profilurile real, arte, sport şi tehnologic, examenul la istorie are statut de probă la solicitare. De asemenea, absolvenţii de gimnaziu vor susţine examen la istorie.

Examenele de bac vor fi organizate doar în centrele de bacalaureat, circa 160 la număr. La examene vor fi prezenţi câte doi asistenţi, unul va sta în faţa clasei, altul – în spate. Potrivit AEE, timpul efectuării lucrării scrise poate fi prelungit cu cel mult o oră pentru elevii cu deficienţe motorii sau vizuale grave, la decizia Comisiei Naţionale de Examene.

De la examen vor fi eliberaţi şi apreciaţi cu nota maximă 10 elevii care, în una din clasele a X-a – a XII-a, au obţinut la disciplinele de examen premii, medalii la olimpiadele internaţionale. Totodată, candidaţii care vor lua note insuficiente în sesiunea de bază au dreptul să susţină repetat examenele în sesiunea suplimentară.

Candidaţii care vor introduce în sălile de examinare obiecte interzise – tabele, manuale, dicţionare, ceruză, notiţe, calculatoare de buzunar, telefoane mobile, staţii de emisie-recepţie a informaţiei, alte surse de recepţionare şi transmitere a mesajelor – vor fi eliminaţi de la examen, indiferent dacă le-au utilizat sau nu. De asemenea, cei care vor fi surprinşi copiind sau transmiţând soluţii cu privire la rezolvarea subiectului vor fi eliminaţi din sala de examen, iar lucrările lor vor fi anulate cu menţiunea: „Pentru încălcare”. Aceştia vor putea susţine repetat examenele doar la sesiunea de bază în următorul an. Lucrările care vor avea un semn distinct, ce va permite ulterior identificarea lucrării, de asemenea vor fi anulate.

La intrarea în sala de examene, candidaţii vor semna o declaraţie ce confirmă pe propria răspundere că nu deţin asupra lor materiale interzise care ar servi la rezolvarea testelor. Iar în timpul examenelor nici profesorii evaluatori nu au voie să utilizeze mijloace de comunicare.

Contestaţiile vor putea fi făcute în decurs de 48 de ore, şi nu 24, cum era în anii trecuţi. Părinţii pot veni împreună cu elevii pentru a vedea lucrările şi a scrie contestaţiile.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *