Actualitate

SFATUL JURISTULUI: Contractul de înstrăinare cu condiţia întreţinerii pe viaţă

– Pentru speța descrisă, există mai multe soluții:

1. Ați putea semna un contract de înstrăinare a bunului cu condiția întreținerii pe viață. În temeiul acestui act, mătușa dvs., în calitate de beneficiar al întreținerii, se va obliga să vă dea în proprietate bunul imobil, iar dvs. vă veți obliga să-i asigurați întreținere în natură, cum ar fi locuință, hrană, îngrijire şi ajutorul necesar până la moarte, precum şi să organizaţi înmormântarea. În temeiul acestui contract, dvs. veți obține dreptul de proprietate asupra imobilului respectiv, însă nu îl veți putea înstrăină sau greva cu anumite obligații atâta timp cât mătușa dvs. va fi în viață. Legea nu stabileşte standardele minime de calitate pentru a considera că îngrijirea acordată este corespunzătoare. Potrivit practicii judiciare, instanțele naționale dispun destul de frecvent rezilierea unor asemenea contracte pe motiv că beneficiarul întreținerii invocă necorespunderea îngrijirii acordate. Astfel, în conținutul unui asemenea contract, urmează să stabiliți toate condițiile întreținerii, inclusiv, dar nu limitativ, tipul hranei, modul și timpul servirii, modul de asistență în caz de îmbolnăvire a beneficiarului întreținerii și orice alte clauze care ar stabili exact cum va fi prestată întreținerea.

2. Puteți întocmi un contract de donație cu instituirea dreptului de abitație al mătușii dvs. Asemenea contract nu impune întreținerea donatorului. Pe parcursul existenței dreptului de abitație al mătușii dvs. nu veți putea înstrăina sau greva acest bun fără acordul acesteia. Anularea sau rezilierea unui asemenea tip de contract, potrivit practicii judiciare naționale poate avea loc în cazul manifestării ingratitudinii față de donator, care poate fi manifestată prin atentarea la viața, sănătatea, integritatea fizică și psihică a acesteia, sau în cazul instituirii impedimentelor în exercitarea dreptului de abitație.

3. Mătușa dvs. poate întocmi un testament prin care să vă testeze imobilul respectiv. Testamentul poate fi scris în formă liberă sau semnat în fața notarului. Pentru a evita interpretările ulterioare cu privire la capacitatea persoanei care a semnat testamentul vă recomandăm ca acesta să fie întocmit și semnat în fața notarului. Testatorul este în drept să revoce testamentul oricând în lipsa oricărui motiv.

Inna Soţchi, avocat partener în cadrul Biroului Asociat de Avocați Hanganu Tănase și Partenerii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *