Timpul.md

Bună Dimineața 16 Iunie 2016 | 09:03

Shopping-ul la turci - o tragere în țeapă

Recent am avut ocazia să petrec câteva zile în Turcia. Deservirea și atitudinea față de turiști este la un nivel destul de înalt, asta însă doar pe teritoriul hotelului unde ai fost cazat. Imediat cum ieși în afară, începi să observi anumite stranietăți. Pentru ca să faci cumpărături acolo, trebuie să ai nervi de fier. La ei nu sunt afișate prețurile, de aceea târguiala este la ordinea zilei. Dacă nu încerci să ceri un preț mai mic, turcii chiar se supără.

Practic la fiecare hotel sunt câteva persoane special angajate, care încearcă prin toate metodele posibile să convingă turiștii să meargă la shopping. Transport gratuit tur-retur până în oraș și promisiuni că urmează să găsești cele mai calitative lucruri la prețuri foarte mici. 


În realitate, sunt povești cu zmei și, de fapt, ești dus într-un centru comercial unde se vând lucruri din piele sau blană, care au niște prețuri cosmice. Acolo, o turmă de vânzători se țin din urma ta și încearcă să te îmbrace în tot felul de ciudățenii. Prețurile variază în funcție de cum ești îmbrăcat și în mare parte pornesc de la câteva mii de euro. O șubă, spre exemplu, costa inițial cinci mii de euro, pentru ca, într-un final, vânzătorii să-ți spună că fac o reducere generoasă și o poți cumpăra cu „doar” puțin peste 1000 de euro. Când înțelegi că ești prostit și încerci să fugi cât te țin călcăiele, lucrătorii centrului comercial coboară prețurile cu disperare, devin agresivi și insistenți.

De la localnici, am aflat că, în perioada când o bună parte din ruși se odihneau în Turcia, aceștia erau dispuși să achite sume enorme pentru lucruri care, în realitate, valorau mult mai puțin. Prin urmare, chiar dacă acum turiști din Rusia practic nu mai sunt, comercianții încearcă aceleași strategii cu ceilalți vizitatori, iar unii cad în plasă.

Un mare chin sunt și cumpărăturile în bazarurile lor locale. Acolo, la fel, trebuie să te târguiești pentru fiecare mărunțiș în parte. Ca să te impresioneze, vânzătorii îți oferă ceva drept cadou și îți spun câteva cuvinte în limba ta. Dacă ai nervi de fier și multă răbdare, atunci în jumătate de oră poți negocia un preț acceptabil. După, însă, îți piere imediat pofta să mai cumperi ceva. 

Stresant este și plimbatul prin piață. Fiecare comerciant încearcă să te convingă să cumperi ceva de la el. Toți îți spun că ești primul lor cumpărător și cu o față foarte tristă se plâng că micșorarea numărului de turiști le va falimenta afacerea. Nici ei nu afișează nicăieri prețurile, iar atunci când vrei să cumperi un anumit lucru, le inventează pe loc și acționează în funcție de reacția ta. Dacă te miri – prețul coboară, iar dacă manifești interes – prețul rămâne același. 

În concluzie, pot spune doar că shopping-ul în Turcia este un gen de sport, care are propriile reguli de joc. Cel mai straniu e că, după câteva zile petrecute acolo, începe să-ți placă târguiala, iar portmoneul se face suplu de tot într-un timp record. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus