Timpul.md

Actualitate 26 Ianuarie 2019 | 12:38

"Shutdown-ul" s-a încheiat cu înfrângerea lui Trump

 Vineri, Congresul SUA și președintele american Donald Trump au convenit să suspende temporar "Shutdown-ul" și să reia activitatea unui sfert din guvern. Trump a semnat o lege care va continua finanțarea ministerele și departamentele pentru o perioadă de trei săptămâni. Problema construcției zidului rămâne suspendat, iar dezbaterea acestui subiect va continua. Decizia finală urmează a fi luată înainte de noul termen limită, 15 februarie, fapt care amenință cu declanșarea un nou "Shutdown"Majoritatea funcționarilor federali își vor relua activitatea luni, iar unii au revenit la muncă chiar astăzi după un "Shutdown" record de 35 de zile (precedentul record a fost de 21 de zile, fiind stabilit sub președintele Clinton).

Majoritatea funcționarilor federali își vor relua activitatea luni, iar unii chiar astăzi după un "Shutdown" record de 35 de zile (precedentul record a fost de 21 de zile, fiind stabilit sub președintele Clinton).

Mai mult de o lună, 380 000 de funcționari federali au fost trimiși în concediu forțat neremunerat. Aproximativ 420 000 de persoane au fost forțați să lucreze fără plată (de exemplu, angajații Serviciului Federal Fiscal, ofițeri ai FBI, ofițeri ai Pază de Coastă din SUA și ofițeri de securitate aeroportuari).

Ieri, unul dintre cele mai mari huburi de aeriene din Statele Unite ale Americii, New York, se afla în pragul colapsului - datorită faptului că mulți controlori de trafic aerian, care nefiind salarizați, au plecat în masă în concedii medicale (n-a fost vorba de un protest, pur și simplu muți dintre ei au nu au fost în stare să plătească pe pentru îngrijirea copiilor). Zborurile către și de la Aeroportul Laguardia au fost oprite la un moment dat, iar mai apoi reduse semnificativ. Amenințarea pentru securitatea națională în transportul aerian a fost probabil cea mai gravă dintre toate."Shutdown-ul" s-a declanșat pe 22 decembrie după termenul limită, când Trump a refuzat să semneze legea bugetului de stat care nu conținea 5,7 miliarde de dolari, necesară pentru a construi un zid la granița cu Mexicul. Democrații sunt gata să aloce 1,3 miliarde de dolari pentru a consolida sistemele de securitate existente deja la granița de sud. Trump cere să fie construit un gard din oțel.

Bugetul Statelor Unite este aprobat în mai multe etape, la pachet. Astfel, finanțarea Departamentului de Securitate Națională, care este responsabilă de paza granițelor, a ajuns a fi inclusă într-un singur pachet cu Serviciul Fiscal, Ministerul Justiției (și FBI), Departamentul Securității Transporturilor și Serviciul Parcului Național (NPS). Chiar și serviciul secret al Statelor Unite, care păzește președintele, a căzut sub "Shutdown”. Din cauza închiderii guvernului, nu a funcționat chiar și bucătăria Casei Albe. Adevărul este că la începutul lunii ianuarie, Congresul a adoptat o lege care a compensat funcționarilor publici salariile retroactiv.

În perioada dezbaterile privind bugetului din decembrie, Trump a invitat la Casa Albă liderii Partidului Democrat din Congres: Chuck Schumer și Nancy Pelosi. La întâlnire, a invitat presa, pentru care a declarat în mod public că nu-i va învinui pe democrați și nu-și asumă responsabilitatea pentru "Shutdown”. Trump a declarat că ar fi o onoare pentru el, să oprească finanțarea guvernului de dragul construirii zidului.


Conferința de presă a lui Sumer, Pelosi și Hoyer după întâlnirea cu președintele

La 22 decembrie 2018 s-a declanșat a venit la "Shutdown-ul", iar după Crăciun, Trump a dat vina pe democrați.

Mai târziu, el va afirma că "totuși, toți funcționarii publici afectați de "Shutdown” sunt democrați" și că el știe că, de dragul zidului, oamenii sunt gata să-și strângă cureaua. Secretarul american al comerțului, miliardarul Wilbur Ross, a sugerat că civilii rămași fără plată ar putea lua împrumuturi la tarife reduse și să nu stea în linie pentru alimentele gratuite.


Ministrul Comerțului în administrația lui  Donald Trump - miliardarul Wilbur Ross

La 3 ianuarie, Camera Reprezentanților sa reunit într-o nouă componență, cu o majoritate democratică. Nancy Pelosi a fost aleasă Președinte.


Nancy Pelosi - Președintele Camerei Reprezentanților din SUA

În aceeași zi, democrații din Parlament au adoptat o lege bugetară care a permis reluarea finanșării tuturor departamentele, cu excepția Departamentului Securității Naționale, până în septembrie și al Departamentului Securității Naționale până în februarie. Dezbaterile privind construcția zidului urmau să continue, deja cu un guvern funcțional. Senatul controlat de republicani a refuzat, chiar să pună această lege la vot, deoarece Trump a anunțat anterior va bloca prin dreptul său de veto o lege care nu ar avea 5,7 miliarde de dolari pentru zid.

În paralel, Trump a început discuțiile despre posibilitatea introducerii unei stări de urgență în țară, care ar permite construcția zidului fără aprobarea Congresului, din banii bugetați pentru alte instituții, declarând că este gata să prelungească "Shutdown-ul", pentru "luni sau ani".

Ulterior, Trump a venit cu prima sa adresare către națiune din Casa Albă. Aceasta a fost difuzată în direct de toate posturile importante de televiziune din SUA. În adresarea sa, Trump a vorbit despre ororile emigrației ielegale, calificând situația de la granița cu Mexicul ca fiind o criză și a acuzat democrații de lipsa de voință de a rezolva această criză.Imediat după discursul lui Trump a urmat reacția lui Pelosi și Schumer, care l-au acuzat că acesta a  luat țara și guvernul ostatici și l-au chemat să semneze legea pe care au adoptat-o.

La începutul acestei săptămâni, Nancy Pelosi l-a anunțat pe Trump că, grație "Shutdown-ului", Camera Reprezentanților nu va adopta o rezoluție prin care ar invita președintele la 29 ianuarie, să transmită un mesaj tradițional națiunii (State of the Union). Chiar și presa liberală a fost convinsă că Trump va veni cu un mesaj către națiune, cel puțin pe Twitter, sau din holul Congresului. Până la urmă Trump a cedat în fața lui Pelosi, anunțând că va lua mesajul său după sfârșitul "Shutdown-ului".Cu câteva zile în urmă, Trump a propus democraților o soluție de compromis - bani pentru zid - în schimbul acordării statutului temporar de imigranți, imigranților ilegali deja aflați în țară. ("visătorii", adică copiii care au intrat ilegal în Statele Unite cu părinții lor și cu victimele dezastrelor). Nancy Pelosi a calificat această propunere ca fiind una din start sortită eșecului.

Alaltăieri, scandalurile au izbucnit deja în Senat. Mai mulți senatori republicani l-au atacat pe liderul lor de partid Mitch McConel, cerând reluarea activităților guvernamentale. În paralel, în această săptămână în Senat au avut loc protestele funcționarilor publici, care nu au fost salarizați.

În final, după un termen record de ne-funcționalitate, care a generat cozi ale oficialilor guvernamentali federali pentru prânzuri gratuite la un kilometru de la Casa Albă, după suspendarea activității aeroporturilor, Donald Trump a cedat în fața lui Pelosi pentru a doua oară, fiind de acord cu legea pe care democrații a adoptat-o pe 3 ianuarie.Astfel, Nancy Pelosi i-a dat lui Donal Trump o lovitură care a generat cea mai umilitoare înfrângere politică în cei doi ani ai președinției sale.
Karina Orlova


Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus