Atitudini

Şi găinilor li s-au pus contoare

Dacă vrem să mai funcţioneze, e timpul să plătim. Şi timpul ideal pentru scumpirea apei e iarna. Vara parcă ne mai descurcăm şi fără. Ori că vrem, ori că nu vrem. În luna august ne spălăm în lighean.

De vină sunt contoarele. De tip A şi B. Cele comerciale sunt bune. Oare de ce? Exact cele comerciale. Poate ar trebui ca ei să nu plătească. Să plătim noi A-ul şi B-ul. Fiindcă în faţa blocului nostru în fiecare lună apare un pârâiaş. Şi nu de munte. Am o bănuială că izvorăşte de la „Apă-Canal”. Dar nu m-am precipitat. Sigur că un pârâiaş lunar nu poate fi cauza sutelor de milioane datorie. Contoarele sunt cauza. A şi B.

E drept că în ultimele patru săptămâni apa nu a mai curs în faţa blocului. Însă şi-a dat drumul pe bulevardul Moscovei. Acum când, nu ştim de ce, preţul alimentelor a explodat brusc, am pornit în căutare de alimente, de preferat neexpirate, prin supermarketuri. Aşa se face că am ajuns pe bulevardul Moscovei, ceva mai departe de „Pan Com”. Ei, dar acolo pârâul era râu. Foarte verde. M-am gândit că probabil de când a izvorât a făcut deja mătasea broaştei. Lat cât şoseaua în unele locuri, râul aburea pe lângă cetăţenii disperaţi. Aburea în toată regula. Cred că era apă caldă. De la „Apă-Canal”? Nu ştim.

Interesant e că toate vin aşa. Se pare că mai nou s-au pus şi la găini contoare A şi B, fiindcă aproape s-a dublat preţul ouălor. Vinetele costă mai mult decât portocalele. În doar două săptămâni. Laptele tot mi se pare mai scump.

Eu cred că s-a întâmplat ceva. Şi noi nu ne-am dumirit. Staţi să înceapă ploile şi să vedeţi cum va creşte ca o plantă sănătoasă preţul cartofilor. Uleiul e mai scump faţă de anul trecut cu aproximativ 30 la sută, cel puţin. Asta din calculele mele. Desigur, aţi aflat că se scumpeşte şi gazul. Am înţeles că se discută creşterea preţului pentru călătoriile cu microbuzul. De curent aţi auzit ceva? De aer? De plimbare prin centru?

Şi oare chiar contoarele să fie de vină? A şi B. Se vor scumpi rând pe rând toate. Dar mereu se va găsi o explicaţie. Perfect logică. Găinile se ouă mai puţin, cartofii au trecut de sezon, floarea-soarelui a devenit o plantă pe cale de dispariţie sau cine ştie ce. Cu ouăle vom merge care pe care. Fiindcă mâine-poimâine începe Postul Crăciunului. Iar găinile vor deveni productive, ca să înnebunească brusc înainte de Crăciun.

Igor Dodon s-ar putea să ne ofere soluţia. Să ne înlocuiască contoarele A şi B cu cele de tip C şi D. Sau măcar să ne pună un bec pe scara blocului. Dar ce facem cu găinile? 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *