Externe

Si Marea Britanie trebuie sa tina cont de interesele externe ale Romniei

Politica de apropiere a Romaniei fata de Republica Moldova ii pune pe ganduri pe britanici care se tem ca acest lucru va genera un nou val de imigranti veniti din estul Europei, in conditiile in care Bucurestiul a decis accelerarea procedurilor de acordare a cetateniei. In replica acestor ingrijorari, presedintele comisiei de politica externa din Senatul Romaniei, Titus Corlatean, a declarat la RFI ca Romania nu trebuie sa-i ceara voie nimanui pentru promovarea intereselor sale.

„Deja un milion de moldoveni muncesc in strainatate fara a pune in pericol nici ordinea, nici securitatea nationala, nici locurile de munca ale cetatenilor autohtoni, cu atat mai mult cu cat acestia presteaza munci mai grele, mai dificile, unele din ele necalificate (si stim asta si din experienta muncitorilor romani), pe care distinsii cetateni europeni refuza sa le ocupe”, aminteste Titus Corlatean.

„Marea Britanie a avut asteptari din partea Romaniei, ca aliat strategic, noi am tinut cont de aceste asteptari, am dat raspuns la solicitarile de a ne implica cu trupele romanesti in Irak si Afganistan. Dar cred ca este o chestiune si de reciprocitate, astfel incat si autoritatile britanice sa tina cont de interesele si prioritatile in materie de politica externa pe care Romania, ca partener strategic al Marii Britanii, le are si le promoveaza”, precizeaza dl Corlatean.

Intrebat daca demersul autoritatilor romane de a accelera procedurile de acordare a cetateniei nu risca sa reaprinda spiritele pe plan european, presedintele Comisiei de politica externa din Senat spune: „Nu cred ca se va ajunge la acest lucru cu conditia ca autoritatile statului roman sa-si faca datoria, in sensul unui contact politic strans, in sensul de a promova si de a explica interesele Romaniei din punctul de vedere al apropierii fata de Republica Moldova".

Pe de alta parte, Titus Corlatean mai spune ca muncitorul imigrant devine o tema de campanie electorala in Regatul Unit in conditiile in care anul acesta vor avea loc alegeri legislative.
 

Sursa: RFI
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *