Opinii și Editoriale

Si noi doi traim pe harti

Moment istoric: la 9 ianuarie, premierul Vlad Filat a semnat dispozitia prin care solicita Serviciului de Graniceri si unor administratii publice locale sa lichideze pana pe 10 martie gardul de sarma ghimpata de pe Prut.

…Dar ce vom face noi dupa asta cu sarma gata scoasa, cu aceste valuri de cicatrice istorice? Unde vom stoca si vom intrebuinta capastrul ista de otel sfasietor?
Unii propun ca sa le intoarcem sarma rusilor, adica celor care ne-au pus-o, mai ales ca si avocatul lor, V. Voronin , ii avertiza pe acei de la Ungheni care vroiau in 2008 sa elimine gardul de la Prut: „Sarma ghimpata nu-i a voastra!”. Si avea dreptate. Sarma asta nu-i a noastra, insa daca le-o dam inapoi rusilor, astia, in orice moment, ne-o pot intinde din nou de-a lungul raului si latul gatului.

Ce facem, dar? Consider ca ar trebui sa dam o semnificatie deosebita actului de lichidare a gardului de la hotar. De la hotarul cu Romania, de la hotarul cu Europa si cu viitorul nostru. Eu as edifica din ea monumente ale tinerii de minte in toate localitatile prin care a trecut sarma. Sau as darui tuturor scolilor cate un metru de sarma ghimpata pentru ca si copiii, si pedagogii, si parintii sa priveasca in fiecare zi hidoasa inventie de otel si sa simta intreaga durere a poporului rastignit fara de voie pe ea.

Si sa nu uitam ca… noi, frate, suntem veri / maicile ne sunt surori /maritate-n doua parti, /si noi doi traim pe harti, /vere, cum sa ma omori?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *