Actualitate

Sic!: Un pas înainte pentru uninominal?

În articol se menționează că Valeriu Ghilețchi, proaspăt urcat în luntrea popular-europeană, cu care a votat pentru proiectul uninominal, în pofida promisiunilor anterioare, a declarat triumfător că a „îngropat sistemul uninominal”. Explicația sa a fost că înainte de votarea în cea de-a doua lectură, proiectul va fi modificat conform recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale grupului PPEM, astfel încât nu se va ajunge la uninominalul propus de Plahotniuc.

Același pretext a fost invocat și de Igor Dodon când a propus sistemul mixt, propunere ale cărei contradicții au fost analizate anterior de către Sic!. Potrivit președintelui, sistemul mixt va „deturna” planul lui Plahotniuc. După vot, deși ambele proiecte au acumulat suficiente voturi în Parlament înainte de a fi comasate, președintele Dodon a spus că „s-a terminat” cu proiectul democraților. Și mai curios, șeful statului se laudă cu o victorie împotriva PDM, deși proiectul său tot de democrați a fost votat.

Atât popular-europenii, cât și socialiștii au folosit, potrivit autorilor articolului, scuza că democrații oricum au suficiente voturi pentru a schimba sistemul electoral. Totuși, anterior, toate partidele parlamentare s-au pronunțat împotriva sistemului uninominal. Dacă popular-europenii n-ar fi votat proiectul, nu se știe unde ar fi adunat PDM voturile.

„Sergiu Sârbu crede că votul a fost „un pas înainte pentru uninominal”. Opinia este împărtășită și de Andrian Candu, potrivit căruia sistemul mixt e doar un compromis temporar – jumătate de drum spre uninominal. Președintele Parlamentului a declarat că alegerile din 2018 vor fi după sistem mixt, dar PDM nu renunță la proiectul uninominal. Cel mai optimist s-a arătat Vlad Plahotniuc. Potrivit lui, după alegerile din 2018, „cetățenii vor vedea beneficiile uninominalului și sunt sigur că în 2022 niciun politician nu le va sta în cale”. Dacă va fi așa sau nu, rămâne să vedem”, se menționează în articol.

Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md. Sic! este un proiect al Agenției de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *