Cultură

Silviu Berejan si Grigore Vieru, comemorati la Chisinau

Marti, la ASM a inceput colocviul international „Filologia moderna: realizari si perspective in context european”, editia a III-a, care va dura pana la 12 noiembrie curent.

Evenimentul este organizat de Institutul de Filologie al Academiei de Stiinte a Moldovei, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea „Alecu Russo” din Balti si este consacrat memoriei a doua personalitati marcante ale stiintei si culturii noastre – academicianului Silviu Berejan, ex-director al Institutului de Limba si Literatura, apoi al Institutului de Lingvistica, si regretatului poet Grigore Vieru, membru al Academiei Romane, Doctor Honoris Causa al ASM. Colocviul international isi propune drept scop realizarea unui schimb de abordari si experiente intre specialistii din R. Moldova si cei de peste hotare (Romania, Germania), racordate la actualitatea domeniilor stiintifice discutate.

In cadrul dezbaterilor consacrate memoriei lingvistului Silviu Berejan au fost abordate subiecte ce tin de problemele actuale de gramatica; fonetica, dialectologie si istorie a limbii; lexicologie si lexicografie; sociolingvistica; stiinte ale comunicarii. Cat priveste tematica subiectelor in memoria poetului Grigore Vieru, aceasta vizeaza istoria, teoria si critica literara; limbajul artistic ca „limbaj absolut”; dimensiunea semantico-pragmatica a textului: constructie si interpretare; textul si discursul: noi forme si abordari.

Tot ieri, dimineata, la Cimitirul Central de pe strada Armeneasca din capitala a avut loc comemorarea savantului Silviu Berejan si a poetului Grigore Vieru. In a doua jumatate a zilei, in Sala Azurie a ASM si-a inceput lucrarile colocviul nominalizat. Cu un cuvant de salut s-a adresat celor prezenti acad. Gheorghe Duca, presedintele Academiei de Stiinte a Moldovei. In cadrul sedintei plenare au prezentat prelegeri cunoscute personalitati stiintifice din tara si de peste hotare: acad. Mihai Cimpoi, Klaus Bochmann (Germania), dr. hab. Vasile Bahnaru, membru corespondent al ASM, prof. univ. Anatol Ciobanu, dr. hab. Gheorghe Popa s.a.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *