Opinii și Editoriale

Silviu Oravitzan la Republica

 Pe 2 august, de la ora 16.00, va avea loc vernisarea expoziției Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani, ce va prezenta publicului icoane, cruci şi lucrări de artă contemporană cu tematică religioasă. Exponatele, de la icoană la sculptură, de la arta populară la cea cultă, vor avea în centru crucea – obiect de cult ce ne întipărește în suflete: jertfa, iertarea, învierea.

În acest proiect sunt implicați unii dintre cei mai importanți artiști contemporani: Horia Bernea, Vasile Gorduz, Paul Gherasim, Marin Gherasim, Gheorghe Berindei, Dacian Andoni, Alexandru Antonescu, Cristian Diţoiu, Remus Dragomir, Sorin Dumitrescu, Constantin Flondor, Mariana Gheorghiu, Ion Grigorescu, Ruxandra Grigorescu, Angela Hanc, Matei Lăzărescu, George Mircea, Dan Mohanu, Silviu Oravitzan, Christian Paraschiv, Horea Paştina, Ovidiu Paştina, Silvia Radu, Andrei Rosetti, Mihai Sârbulescu, Valentin Scărlătescu, Ovidiu Simionescu, Constantin Ținteanu, Su Yan, Ana Maria şi Mihai Ariciu. Icoanele pictate pe lemn sunt realizate de doi artişti cu pregătire academică şi o lungă experienţă în pictura bisericească, Vasile Lefter şi Toma Chituc. Nicolae Muntean, meşter popular ce a primit titlul de Tezaur Uman Viu, expune icoane pictate pe sticlă, Teo şi Ioana Bindea, cruci de lemn sculptate, iar Jorj Dimitriu, câteva obiecte casnice tradiţionale din lemn.

Vă îndemn să participați la unul dintre cele mai frumoase proiecte artistice realizate cu prilejul anului centenar, dar nu înainte de a vă anunța și un eveniment al tinerilor de la Cenaclul Republica, programat în ajunul vernisajului, care, împreună cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, vă invită pe 1 august, ora 17.00, în Sala de Expoziții a Muzeului, la o întâlnire de excepție cu Silviu Oravitzan, unul dintre artiștii incluși în expoziție, despre care am scris în repetate rânduri, exprimându-mi dorința de a-l vedea la Chișinău. Mi-aș dori, desigur, ca în viitor să vină și cu o expoziție personală, dar deocamdată să ne bucurăm și să ne îmbogățim din ceea ce avem.

Organizatorii Cenaclului Republica (subsemnata și Alexandru Vakulovski) vă asigură că veți avea șansa de a întâlni unul din marii artiști ai lumii, care reușește în mod excepțional să îmbine arta cu viziunea asupra lumii și a veșniciei. Și nu doar atât, dar dincolo de arta sa, Silviu Oravitzan e un om deosebit, profund, cum rar întâlnești.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *