Social

Sindicalistii cer sanctiuni mai dure pentru incalcarea normelor de securitate la locul de munca

„Numarul accidentelor de munca si al persoanelor care au avut de suferit ca urmare a acestora s-a redus usor in ultimii trei ani, dar respectarea Legii privind sanatatea si securitatea muncii nu a devenit o norma pentru intreprinderi”, a mentionat intr-o sedinta a Comisiei Nationale pentru Consultari si Negocieri Colective inspectorul de stat al muncii Ion Stavila.

In 2009, Inspectia Muncii a cercetat 119 accidente de munca, in care au murit 39 de oameni, iar alti 103 au fost grav raniti. Ion Stavila a spus ca exista un decalaj intre numarul accidentelor produse si a celor despre care se relateaza si ca dosarele intocmite de inspectorii muncii sunt frecvent clasate de politisti, care invoca lipsa de probe.

Presedintele Confederatiei Nationale a Patronatelor din Moldova, Leonid Cerescu, a spus ca este nevoie de implementat tehnologii noi, „prietenoase sanatatii si securitatii angajatilor”, iar rolul statului in stimularea acestui proces este foarte important.

Presedintele Confederatiei Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza, a declarat ca mecanismul de aplicare a Legii privind sanatatea si securitatea in munca trebuie sa fie reactualizat, iar sanctiunile pentru incalcarea prevederilor acesteia sa fie inasprite.

In urma controalelor efectuate la intreprinderi anului trecut, au fost depistate 38 de mii de cazuri de incalcare a prevederilor ce tin de securitatea muncii.

Sursa: Info-Prim Neo
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *