Economie

Sistemul energetic este pregatit pentru sezonul rece 2010-2011

 La sedinta au participat reprezentanti ai Ministerului Economiei, precum si ai tuturor institutiilor si intreprinderilor implicate nemijlocit in procesul gestionarii sectorului energetic national.

Scopul convocarii sedintei a constat in evaluarea situatiei in acest moment a procesului de pregatire pentru sezonul rece toamna-iarna 2010-2011 a intreprinderilor: "RED-Nord", "RED-Nord-Vest", "RED Union Fenosa", "CET-Nord", "Termocom", "CET-2", CET-1" , "Moldelectrica" si "Moldovagaz".

In context, fiecare intreprindere a raportat progresul inregistrat atit la nivel tehnic, cit si economico-financiar, procentajul achitarii energiei termice si electrice de catre consumatori si o serie de probleme specifice care necesitau solutii identificate doar prin discutii comune.

In cadrul discutiilor, Valeriu Lazar a remarcat necesitatea identificarii celor mai echitabile solutii de compromis, care ar permite mentinerea in continuare a unei stabilitati a sistemului electroenergetic si a unor tarife rezonabile pentru toate categoriile de consumatori.

Astfel, in urma unui schimb de informatii si opinii, atit situatia tehnica, cit si cea economico-financiara a tuturor intreprindrilor vizate, a fost calificata drept satisfacatoare. De asemenea, a fost specificata existenta premiselor obiective de ordin economico-financiar pentru nemajorarea tarifelor la gaze naturale, energie electrica si termica cel putin pentru trimestrul IV al anului curent.

Totodata, s-a decis convocarea in timpul imediat urmator a Grupului de lucru mixt, care are in vizor identificarea unor solutii intr-o perioada cit mai scurta, pentru restructurarea eficienta a sistemului de termoficare din municipiile Chisinau si Balti.

Decizia crearii Grupului respectiv a fost luata la 21 septembrie curent, in cadrul unei sedinte axate pe subiectul modalitatii calcularii platilor achitate de consumatorii casnici pentru energia termica furnizata prin intermediul sistemului centralizat de alimentare.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *