Actualitate

Sistemul Informaţional pentru Asistenţa Medicală Primară este supus auditului

Proiectul privind crearea SIA AMP a fost iniţiat în anul 2013. Tot atunci a avut loc licitaţia publică şi a fost prezentat caietul de sarcini. Conform contractului şi documentelor privind desfăşurarea licitaţiei, sistemul informaţional urma să fie definitivat şi dat în exploatare la finele lunii iulie 2015.

Însă, în august 2015 s-a constatat că compania responsabilă nu a executat contractul pe deplin. În noiembrie a aceluiaşi an a fost creat un grup de lucru pentru a depista care sunt problemele acestui sistem informaţional, dar specialiştii nu au găsit soluţii tehnice şi Ministerul Sănătăţii a apelat la Banca Mondială pentru a identifica o companie specializată în domeniul evaluării sistemelor informaţionale.

După prezentarea rezultatelor auditului, Ministerul Sănătăţii va putea decide acţiunile pe care urmează să le întreprindă. Dacă compania implementatoare îşi va asuma necorespunderile depistate şi se va angaja să le remedieze, atunci până la finele anului curent, sistemul informaţional ar putea să fie dat în exploatare. Însă, dacă remedierea tehnică nu va fi posibilă, atunci compania care a elaborat sistemul va fi acţionată în instanţă pentru a recupera resursele financiare investite.

Valoarea contractului pentru implementarea SIA AMP este de 19 milioane de lei. Ministerul Sănătăţii deocamdată nu a acceptat şi nu a semnat actul de recepţie a acestui sistem informaţional şi mai are o datorie de circa şase milioane de lei faţă de companie. Ministerul susţine că această sumă de bani nu va fi transferată cât timp nu este semnat actul final de recepţie. Prin urmare, fonduri suplimentare pentru implementarea Sistemului Informaţional Automatizat Asistenţa Medicală Primară nu mai sunt necesare.

Sistemul informaţional este o platformă unică la nivel naţional, care integrează toate informaţiile legate de sănătatea pacienţilor şi prevede programarea online la medic.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *