Actualitate

Slovacia reduce la jumătate cota de TVA pentru produsele alimentare de bază

Actul normativ aprobat de Legislativul de la Bratislava reduce taxa pe vânzări pentru produsele alimentare de bază, incluzând pâinea, untul, laptele și carnea, de la 20% în prezent până la 10%, începând din luna ianuarie 2016. O taxă redusă pe vânzări se aplică deja pentru medicamente și cărți.

Ministrul slovac de Finanțe, Peter Kazimir, a apreciat că reducerea va costa bugetul 77 milioane de euro, ca urmare a diminuării veniturilor din taxe anul viitor, dar cu toate acestea nu ar urma să majoreze deficitul fiscal, așteptat să ajungă la 1,93% din PIB, în condițiile în care creșterea economică va majora veniturile la buget. ‘Această măsură va reduce cheltuielile familiilor sărace cu 0,5% pe an’, a spus Peter Kazimir în fața parlamentarilor.

Partidul social-democrat Smer al premierului Fico a câștigat o majoritate absolută la alegerile din 2012 și rămâne de departe cel mai popular partid din Slovacia. Reducerea taxei pe vânzări face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri, care include majorarea salariului minim pe economie până la 400 de euro pe lună, de la 380 de euro pe lună în prezent, și modernizarea spitalelor. În plus, partidul Smer a extins controlul statului în sectoare precum utilitățile prin limitarea creșterii prețurilor și de asemenea a adoptat o atitudine antiimigrație care este populară în rândul alegătorilor dar a dus la o ruptură în relațiile cu Germania și alți parteneri europeni.

Potrivit unui sondaj de opinie derulat în luna septembrie, partidul Smer se bucură de sprijinul a 38% dintre alegători, față de 44% la ultimele alegeri parlamentare. Chiar dacă nu va reuși să obțină majoritatea absolută la alegerile din primăvară, Smer este cel mai probabil partid care va conduce următoarea coaliție guvernamentală, printre posibilii aliați fiind creștin democrații și un mic partid naționalist.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *