Ultima oră

Smolensk: Avionul prezidenţial a decolat cu o oră mai târziu decât era prevăzut

Potrivit ziarului polonez, aeronava prezidenţială ar fi trebuit să plece pentru ceremoniile de la Katyn la ora locală 06:30, dar avionul a decolat în jurul orei 07:30. Aceast timp de o oră ar fi fost necesar pentru a fi luate măsuri ca avionul, în condiţii meteorologice nefavorabile, să poată efectua câteva cercuri deasupra pistei de aterizare (a aeroportului Severnîi) sau să plece pe un alt aeroport – Minsk sau Vitebsk (Belarus), informeaza Agerpres.

Zaleski a indicat că, la ora 05,00 dimineaţa, din Varşovia a plecat un avion Iak-40 cu ziarişti, care a aterizat cu succes în regiunea Smolensk. Avionul Tu-154, dacă ar fi decolat la vreme, ar fi ajuns la Smolensk imediat după jurnalişti, însă după ce avionul Iak-40 a aterizat, vremea s-a înrăutăţit brusc.

Anterior, au fost declaraţii potrivit cărora condiţiile meteo nefavorabile şi o eroare de pilotaj sunt luate în calcul ca posibile cauze ale tragediei. În mass-media au apărut şi informaţii care indicau că echipajul avionului prezidenţial ar fi fost supus la presiuni din partea delegaţiei oficiale aflate la bordul aparatului care se grăbea să ajungă la ceremoniile de la Katyn şi care ar fi interzis piloţilor să se îndrepte spre alt aeroport. Însă, această din urmă versiune a fost respinsă pe baza primelor date ale descifrărilor "cutiilor negre".

Procurorul general de la Varşovia, Andrzej Seremet, a declarat joi că Procuratura Poloniei are în vedere patru cauze posibile ale catastrofei aviatice de lângă Smolensk – o defecţiune la bordul avionului, o eroare a piloţilor, acţiuni necorespunzătoare ale serviciilor terestre – poloneze sau ruse – şi intervenţia unei terţe părţi, inclusiv de origine teroristă.

Aeronava Tu-154, cu o delegaţie de 88 de înalţi oficiali polonezi la bord, între care preşedintele Lech Kaczynski, soţia sa Maria, mai mulţi lideri politici şi militari, plus cei opt membri ai echipajului, în total 96 de persoane, s-a prăbuşit la 10 aprilie nu departe de Smolensk. Delegaţia poloneză urma să participe la ceremonia comemorativă de la Katyn, locul simbol al omagierii celor 22.000 de ofiţeri polonezi ucişi în 1940 de poliţia secretă a lui Stalin (NKVD).

Sursa: Romania Libera

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *