Actualitate

Sondaj: 39% dintre cetăţenii moldoveni au o atitudine pozitivă faţă de NATO

Potrivit reprezentantei companiei care a realizat sondajul, Alexandrina Buruiana, principalele motive invocate de cei care sunt împotriva aderării la NATO este convingerea că acest lucru va implica Moldova în războaie, că țara nu va mai fi independentă, ci va fi condusă din afară, dar și convingerea că Moldova trebuie să rămână neutră.

„27 la sută dintre cetățeni spun că cunosc despre NATO și adițional 52 la sută spun că au auzit despre această organizație, însă nu cunosc detalii despre ea. Am vrut să vedem care sunt asociațiile pe care le au cetățenii cu NATO și afirmațiile pe care le fac despre această organizație. Dintre mențiunile pozitive cel mai des a răsunat că NATO este o organizație care asigură pacea și securitatea și finalizează războaie, de asemenea, se menționează că NATO este o organizație puternică. Dintre mențiunile negative cel mai dis întâlnită este cea că NATO este o organizație care cauzează războaie și se implică în afacerile altor țări”, a menționat Alexandrina Buruiana.

Scopul sondajului a fost de a afla care sunt percepțiile societății cu referire la securitatea țării, la relațiile Republicii Moldova cu NATO și dacă oamenii cunosc care sunt atribuțiile NATO, a afirmat coordonatorul de programe al Centrului de Informare și Documentare, Sanda Sandu.

„O întrebare destul de importantă care a fost pusă în cadrul sondajului este: „Cum apreciați proiectele NATO în Republica Moldova?”. Observăm că doar 16% cunosc despre aceste proiecte, 50% au auzit despre acestea, dar nu cunosc foarte multe detalii. Este un răspuns pentru noi, dar și pentru Oficiul de legătură NATO la Chișinău, că este nevoie de a informa cât mai mult societatea despre proiectele NATO în Republica Moldova, deoarece NATO nu cuprinde doar aspectul militar, dar și securitatea umană”, a spus Sanda Sandu.

Sondajul „Atitudinile față de relațiile de securitate bilaterale și multilaterale ale țării” a fost efectuat în perioada noiembrie 2017 – ianuarie 2018, pe un eșantion de 2 282 de persoane. Marja de eroare a eșantionului constituie ±2,1% la un interval de încredere de 95%.

Autor: trm.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *