Social

SOS! pentru Liceul-internat cu profil sportiv

În odăi nereparate, care au uşi deteriorate şi fără mânere, pereţii şi tavanul plini de igrasie – în asemenea condiţii învaţă, se antrenează şi locuiesc sportivii din lotul naţional care îşi fac studiile la Liceul-internat republican cu profil sportiv. Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP), în prezent liceul activează fără autorizaţie sanitară, deşi medicul-şef sanitar de stat al municipiului i-a suspendat activitatea.  

La 9 septembrie anul curent, Serviciul de Stat de Sănătate Publică a controlat starea sanitară la Liceul-internat republican cu profil sportiv şi a constatat aici multiple deficienţe. Aflăm dintr-un raport publicat pe site-ul CNSP că, tot aici, a fost înregistrat un caz de îmbolnăvire a 16 copii, în formă uşoară. Contactat de TIMPUL, şeful Secţiei sănătatea copiilor şi tinerilor de la Centrul Naţional de Sănătate Publică (CNSP), Trofim Ostalep, a subliniat că, de trei ani, liceul respectiv activează fără autorizaţie sanitară, precum şi contrar deciziei CNSP de a stopa activitatea acesteia. „În ultimii ani, la Liceul-internat republican cu profil sportiv situaţia s-a înrăutăţit brusc. Noi am emis decizii de stopare a activităţii lui, dar ele n-au fost îndeplinite. Acolo e dezastru, nu sunt reparate căminele, reţelele de canalizare şi apeductul se află într-o stare deplorabilă, iar WC-urile nu funcţionează”, susţine Trofim Ostalep.

În raportul făcut public se arată că amenajarea sanitaro-tehnică a blocului de studii şi a căminelor lasă de dorit, mobilierul din cămine este uzat, uşile odăilor şi încăperilor socio-igienice sunt deteriorate, fără mânere, pereţii şi tavanul sunt acoperiţi cu igrasie, iar punctul medical nu este asigurat cu inventarul şi medicamentele necesare. Aici au fost depistate 25 tipuri de medicamente cu termenul de valabilitate expirat.
„Cine a spus că iaurturile sunt bombate?”

La 8 septembrie, CNSP a fost anunţat prin linia fierbinte că la liceu s-au îmbolnăvit cinci elevi. În rezultatul examinării, s-a constatat că 16 copii cu vârsta de 10-11 ani manifestau dureri abdominale şi alte semne clinice. Produsul suspect putea fi iaurtul în ambalaj bombat consumat în cantina instituţiei.

Tatiana Beghiu, medic-şef al punctului medical din liceu, a negat faptul că elevii s-ar fi intoxicat cu iaurt. „Cine a spus că iaurturile sunt bombate? Nu este o informaţie veridică. Noi nu avem încă rezultatele analizei produselor cu care au fost alimentaţi copii. Nimeni nu a văzut iaurturi bombate”, a afirmat Beghiu. Potrivit ei, au fost nişte invenţii ale copiilor. „Eu nu am văzut niciun fel de simptome de boală la copii. Este o invenţie a lor, ca să chiulească de la ore”, a menţionat medicul. Totodată, directoarea interimară a liceului, Fatima Leşcu, susţine că apelul la linia fierbinte a CNSP este o acţiune de discreditare a instituţiei, iar copiii au fost manipulaţi.
Nu există un alt liceu care să facă atâta pentru prestigiul statului

Directoarea Fatima Leşcu susţine că, de la 1 aprilie, de când a fost învestită în funcţie, n-a primit niciun bănuţ din bugetul statului, iar liceul are o datorie de peste două milioane de lei. „În noiembrie, nu ştiu dacă vom avea posibilitate să plătim salarii lucrătorilor noştri. N-am avut bani nici pentru reparaţii. De câte ori m-am adresat la minister, mi s-a spus să ne… optimizăm. Da, noi am redus numărul de cadre, am mărit numărul de elevi în clase, dar numărul de copii per total a rămas acelaşi – tot 501, care trebuie alimentaţi de trei ori pe zi. Nu avem niciun ajutor, deşi nu ştiu dacă mai există vreun liceu în Moldova care să facă atâta pentru prestigiul statului”, a subliniat Fatima Leşcu. Ea spune că, pentru a face economii, în timpul verii a închis liceul şi sportivii n-au avut posibilitate să se antreneze. Disperată, directoarea solicită implicarea ministerului pentru rezolvarea problemelor şi asigurarea condiţiilor de trai şi antrenament pentru cei 500 de copii, dintre care 171 fac parte din lotul naţional. Liceul are 58 de participanţi la campionate internaţionale şi 11 medaliaţi.

Contactaţi de noi, reprezentanţi de la Ministerul Educaţiei ne-au asigurat că vor reacţiona la cele scrise de noi. Aşteptăm…

Fatima Leşcu,
directoarea interimară a liceului:

„Am invitat o inspecţie de la minister, deoarece cantina era în stare gravă, mai trebuia să reparăm urgent acoperişul. Am aşteptat să vină banii, dar ei „s-au pierdut” pe drum, deoarece avem datorii şi trezoreria statului îndată ni-i ia”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *