Integrare Europeană

Spaţiul Schengen al Lalelelor

Totul a început cu opoziţia fermă a Olandei la intrarea României în Spaţiul Schengen. O adversitate cam ostentativă şi prea zgomotoasă. Olandezii au vrut parcă nu doar să ne închidă uşa-n nas, ci să ne-o trântească violent. Specialiştii spun că România îndeplineşte mare parte din criteriile tehnice impuse de UE pentru aderarea la Schengen. Au fost făcute, în acest sens, investiţii de miliarde. Dar tot nu e bine. Fiind băgaţi la pachet cu bulgarii, trebuie să aşteptăm până când vor ajunge şi ei la un nivel acceptabil.

E frustrant să fii ţinut la uşă după ce te-ai gătit câteva săptămâni, ţi-ai cumpărat costum nou, ţi-ai făcut pantofii, ba chiar – în pofida obiceiurilor tale – ţi-ai pus şi papion. Înainte de a merge în vizită, ţi-ai scos ultimii bani din cont (la o bancă olandeză?), ai mâncat un şvaiţer bun (olandez!), ţi-ai dat cu cel mai scump parfum (franţuzesc; poate olandez?) şi ai cumpărat cel mai mare buchet de flori (sigur olandeze!). Ajungi la destinaţie, suni la uşă, zici săru’ mâna şi ce să vezi? În prag apare o doamnă morocănoasă, care-ţi smulge florile şi te bate cu ele în cap, pentru că miroşi a caşcaval. Întrebarea e: cum procedezi într-o asemenea situaţie? Îi tragi cucoanei o înjurătură sau te retragi discret şi ţii minte că data viitoare nu te mai atingi de şvaiţer înainte de a merge în vizită? Ori îţi procuri o praştie şi-i faci geamurile praf cotoroanţei, amintindu-i că e frumoasă ca Baba-Cloanţa?.. Se pare că noi tocmai am adoptat tactica praştiei, căci frustrările vin în cascadă. Degeaba am făcut atâtea arestări? Degeaba i-am plimbat pe băieţii răi cu cătuşe la mâini, cu televiziunile după ei, să vadă o lume întreagă cât de necruţători suntem în stârpirea corupţiei din vămi? Degeaba…? Olandezii au anunţat că nu ne lasă să intrăm în Schengen, iar noi ne aducem aminte, brusc, că au şi ei bubele lor. Nu sunt mulţumiţi de controalele noastre la graniţă? Atunci, ia să le arătăm noi vigilenţă! Nici pasărea cerului nu mai trece aşa, de capul ei, darmite un camion cu flori! Sigur, ar putea fi o simplă coincidenţă. A naibii coincidenţă: până acum nu ne-au interesat niciodată bulbii lalelelor olandeze. Sunt ei sănătoşi? Nu cumva au o formă suspectă? Sau, şi mai rău, nu ascund vreo bacterie ucigaşă care să decimeze scumpa noastră patrie?
Deocamdată, căutăm bacteria. N-am găsit-o, dar suntem pe urmele ei. Până una-alta, am eliminat Olanda din Spaţiul Schengen al Lalelelor. Dacă-şi face temele, data viitoare vom fi şi noi, poate, mai înţelegători…

de Grigore Cartianu
„Adevărul”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *