Economie

Speculaţii privind calmul dinaintea unei noi crize financiare

O scrisoarea internă a unui fond speculativ care administrează 30 de miliarde de dolari atrage atenţia tocmai asupra pericolului de a naviga doar în ape liniştite. Documentul, consultat de Business Insider, arată că atunci când pieţelor le lipseşte volatilitatea, investitorii sunt tentaţi să se expună mai mult pentru a-şi maximiza câştigurile în pieţe care nu oferă mult. Astfel ajung să folosească mulţi bani de împrumut. Fie că e vorba de împrumutul clasic, fie că e vorba de instrumente derivate cu levier care le permit să parieze de câteva ori suma pe care o au disponibilă. Acest comportament poate crea probleme mai târziu. Concluzia este că atunci când pieţele sunt calme jucătorii au tendinţa sau chiar sunt nevoiţi să îşi asume riscuri mai mari pentru a avea randamente bune.

Păstrarea actualei situaţii de calm nu prezintă pericole. În schimb, când volatilitatea reapare în pieţe este ca şi cum s-ar pune foc. Vor fi evenimente în cascadă care se autoalimentează. Volatilitatea ridicată va genera ordine de vânzare şi închideri de poziţii. Acestea din urmă cauzează şi mai multă volatilitate, care împinge tot la vânzări şi tot aşa. Se formează un bulgăre distructiv.Şi atunci încep să cântărească poziţiile luate în piaţă de investitori cu banii împrumutaţi. Pentru că s-au întins foarte mult îşi vor închide poziţiile rapid pentru a minimiza pierderile.

Fondul de hedging Baupost atrage atenţia în scrisoarea respectivă că investitorii nu ar trebui să se lase pe o ureche din cazul mediului actual care induce o senzaţie falsă de confort.

Ipotezele fondului sunt totuşi în contradicţie cu alţi indicatori. Un indice care măsoară temerile investitorilor era săptămâna trecută la cel mai redus nivel din ultimii 24 de ani, un semn de încredere în pieţe şi în creşteri viitoare. Însă sentimentele se pot schimba brusc. E nevoie doar de un factor declanşator.

Mai depinde pe de altă parte şi cât se transmite pe lanţ o criză financiară. Într-o primă fază ar afecta fondurile speculative şi băncile de investiţii expuse prea mult. Mai departe pot fi afectate acţiunile companiilor din economia reală, uneori fără a exista fundamente. Apoi trebuie să existe un transfer al deranjului către economia reală.

Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *