Istorie

Stalin era gata sa invadeze Europa?

Rusii au sustinut zeci de ani ca agentii lui Hitler au fost vinovati de decimarea armatei sovietice, insa o alta varianta a aceleiasi istorii arata ca insusi Stalin si-a decapitat generalii din cauza tradarilor si a lipsei de profesionalism: nu le-a putut ierta generalilor sovietici ca dotarile pe care le propuneau aproape frizau paranoia.

Ce nu mai stiam despre Stalin? Ca a fost informat despre ziua atacului nazist, operatiune denumita dupa numele lui Frederic Barbarossa, imparatul Sfantului Imperiu Roman in perioada 1122-1190.

Nu e ceva nou ca Stalin avea planuri marete, insa istoria il infatiseaza azi ca pe o victima socialista in fata prapadului hitlerist. Sau cel putin asta e tabloul pe care rusii ni l-au servit timp de 68 de ani de la invazia nazista in Republica Moldova, cu ocazia vizitei presedintelui moldovean in exercitiu, Vladimir Voronin, la Moscova.

Stalin si Europa au fost unul dintre subiectele de discutie dintre Voronin si Medvedev, cand presedintele rus a criticat "scenariul" potrivit caruia Armata Rosie ar fi planuit asa ceva.

Ca Stalin ar fi avut de gand sa-si impuna hegemonia asupra Europei are insa o baza greu de demontat: "Spargatorul de gheata", de Viktor Suvorov, fost ofiter sovietic de informatii, interpretare a istoriei ce poate fi cu greu daramata, potrivit Rferl.org.

Cu toate astea, aflarea istoriei reale nu este obiectivul oricui, in special al Rusiei, care a tinut pana acum secreta orice oaza de detalii ce ar fi putut oferi si un alt unghi de interpretare in cazul evenimentelor de dupa 1940, care au dus la celebra Operatiune Barbarossa – Unternehmen.

Speriati ca lumea ar putea sa afle si alte variante cu privire la politica agresiva a Uniunii Sovietice, actualii conducatori ai Rusiei au ordonat sa se interzica "rastalmacirea istoriei" si continua sa verse cateva lacrimi pe 22 iunie cand ii ajung amintirile opresiunii fasciste.

Medvedev si Voronin…

In cadrul vizitei de lucru efectuate la Moscova, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a avut o intrevedere cu Presedintele Federatiei Ruse Dmitri Medvedev.

Voronin a exprimat profunda recunostinta conducerii Federatiei Ruse pentru suportul moral si politic acordat autoritatilor legale ale Moldovei in situatia politica dificila in care s-a aflat tara lui dupa alegerile din 5 aprilie.

"Apreciem inalt aceasta pozitie, exprimata clar si la momentul oportun", a mentionat el. Vladimir Voronin a apreciat ca situatia politica din Republica Moldova in prezent este normala si ca Guvernul activeaza de asemenea normal, tara fiind in procesul pregatirii pentru desfasurarea alegerilor anticipate, provocate de partidele parlamentare de opozitie, prin neparticiparea la alegerile sefului statului.

In declaratia de presa facuta inaintea intrevederii, Dmitri Medvedev a remarcat semnificatia efectuarii vizitei presedintelui moldovean la Moscova pe 22 iunie, in ziua in care este marcata aniversarea a 68 de ani de la "inceputul Marelui Razboi pentru Apararea Patriei".

"Ziua de astazi este o zi a tristetii si a comemorarii victimelor razboiului", a declarat Dmitri Medvedev, mentionind ca cetatenii celor doua tari traiesc aceleasi emotii pe data de 22 iunie si ca pe popoarele rus si moldovenesc le leaga lupta comuna impotriva fascismului si eforturile comune de mentinere a pacii pe meleagurile noastre.

Si, in timp ce ar fi trebuit sa isi aminteasca adevarata istorie, Moscova s-a limitat sa isi aduca aminte si sa gazduiasca, pe 22 iunie, manifestari pentru comemorarea zilei in care trupele germane si romane au atacat Uniunea Sovietica. Ar fi fost imposibil ca Romania sa nu apara langa Germania intr-o reuniune a lui Medvedev cu Voronin, asa-i? 

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *