Timpul.md

Actualitate 12 August 2017 | 15:10

Stat laic? Ministerul Educației nu poate interzice fețelor bisericești la careurile solemne în școli

Ministerul Educației nu își arogă nici dreptul, dar nici posibilitatea de a interzice sau a indica comunităților locale, colectivelor de părinți și elevi și, bineînțeles, administrațiilor școlilor cum să procedeze în cazul organizării careului solemn. Astfel a comentat ministrul Monica Babuc demersul unui grup de inițiativă care cere interzicerea oficierii slujbelor religioase la careurile în școlile publice, transmite IPN.

„Ministerul Educației privește acest demers cu respect, pentru că este opinia unei părți a cetățenilor din Republica Moldova, totodată se conduce de prevederile constituționale care despart biserica de stat și declară învățământul laic. Toate aceste lucruri țin, în mare parte, de modul în care comunitatea locală și colectivele părintești și pedagogice decid de comun acord în fiecare caz aparte”, a mai spus Monica Babuc. Ministerul nu poate interveni în a interzice sau a impune prezența preoților la careuri, în contextul în care disciplina de religie se predă în 365 de școli ca disciplină opțională, iar peste 20 de mii de elevi beneficiază de acest cursuri care sunt susținute la solicitarea părinților.

Un grup de inițiativă civică a înregistrat pe 4 august o petiție la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prin care solicită respectarea legislației în vigoare privind laicitatea învățământului de stat și interzicerea oficierii slujbelor religioase la careurile școlare. Într-o conferință de presă la IPN, Polina Ceastuhina, expert gender și activistă pentru drepturile omului, a menționat că ministerul ar trebui să emită un ordin prin care să fie reconfirmată laicitatea și imparțialitatea instituțiilor de învățământ de stat, iar aceasta să fie direcționată către toate instituțiile. Potrivit activistei, prin oficierea slujbelor la careurile școlare nu se încalcă doar principiul laicității în educație, dar și principiul educației incluzive prevăzute în Programul de Dezvoltare al Educației în Republica Moldova pentru anii 2011-2020. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus