Actualitate

Statistică: Numărul persoanelor decedate este în descreştere

Astfel, rata mortalităţii generale a constituit 10,7 decedaţi la o mie de locuitori, scrie IPN.

Conform datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate al Ministerului Sănătăţii, structura mortalităţii pe clase ale cauzelor de deces practic nu s-a schimbat. Analogic anilor anteriori, cele mai multe decese (58,1%) au survenit din cauza bolilor aparatului circulator, urmate de tumori (15,5%), bolile aparatului digestiv (8,8%), accidentele, intoxicaţiile şi traumele (7,5%) şi bolile aparatului respirator (4,5%).

Mortalitatea masculină, specificată pe cauze de deces, diferă de cea feminină. Astfel, în 2013 au murit de 3,6 ori mai mulţi bărbaţi din cauza bolilor infecţioase şi parazitare, de 3,5 ori – în cazul accidentelor, intoxicaţiilor şi traumelor, de 2,3 ori din cauza bolilor aparatului respirator şi de 1,4 ori a tumorilor. La femei, doar în cazul bolilor aparatului circulator mortalitatea a crescut de 1,2 ori.

Mortalitatea generală pe cauze de deces diferă semnificativ şi în profil teritorial. Decesele cauzate de boli ale aparatului circulator au fost mai pronunţate în partea de nord a Republicii Moldova, în timp ce pentru zona de centru principala cauză a deceselor au fost bolile aparatului digestiv. Cel mai înalt nivel al mortalităţii provocat de cauzele externe s-a înregistrat în raioanele Şoldăneşti, Cimişlia, Anenii Noi, Floreşti, Teleneşti şi Briceni, iar de boli ale aparatului respirator în Briceni, Edineţ, Donduşeni, şi Glodeni. 

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *