Actualitate

Statistici alarmante de la Minister. Peste 200 de oameni din Republica Moldova suferă de HEMOFILIE

Hemofilia este o boală ereditară, provocată de deficitul unei proteine de coagulare. Bolnavii sângerează, iar aceste sângerări pot să nu se oprească și pot avea impact asupra sănătății, de la traume la nivelul articulației, până la decese premature. Hemofilia nu se vindecă, dar se supune tratamentului. Este o afecțiune care se moștenește în special în rândul băieților, de la mamă.

La nivel mondial, există aproape șapte milioane de oameni care suferă de o tulburare de sângerare, iar 75% dintre aceștia nu cunosc că suferă de această boală. Sloganul Zilei Internaționale a Hemofiliei în acest an este: „Împărtășindu-ne cunoștințele devenim mai puternici”. Acțiunile sunt îndreptate spre a creste gradul de conștientizare și a oferi posibilitatea unei diagnosticări și acces la tratament.

Ziua Internațională a Hemofiliei este marcată începând din 1989, iar data de 17 aprilie a fost aleasă în onoarea fondatorului Federației Internaționale de Hemofilie, Frank Schnabel, născut în această zi, un om de afaceri de succes din Montreal, născut cu hemofilie de tip A, forma severă.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *