Timpul.md

Actualitate 11 Octombrie 2019 | 09:07

STATUL VREA SĂ-ȚI POATĂ LUA MAȘINA /// Automobilele conduse de șoferi BĂUȚI ar putea fi CONFISCATE

Autoritățile anunță un plan de intervenție pentru asigurarea securității rutiere în R. Moldova, după accidentele rutiere grave produse în ultimele săptămâni, soldate cu morți și răniți.

Secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Interne, Ianuş Erhan, a anunțat astăzi, după ședința Consiliului Național pentru Securitatea Circulației Rutiere, prezidat[ de Maia Sandu, că urmează a fi modificat atât Codrul Contravențional, cât și cel Penal, pentru a înăspri pedepsele pentru șoferii care încalcă regulile de circulație.

Astfel, una dintre modificări s-ar putea referi la confiscarea mijlocului de transport, dacă șoferul va fi prins în stare de ebrietate la volan.

De asemenea, s-ar putea introduce prevederi privind acordarea în etape a permisului de conducere și restricții de conducere a automobilelor, astfel încât
începătorii să nu aibă voie să conducă un autoturism cu peste 200 de cai putere, tracțiune spate etc.

Totodată, vor fi înăsprite pedepsele și pentru depășirea limitei de viteză, cauza celor mai multe accidente rutiere înregistrate în R. Moldova, și va fi întocmită o listă a șoferilor care recidivează în ceea ce privește încălcările în trafic.

Autoritățile mai intenționează să interzică publicitatea la băuturile alcoolice și comercializarea acestora în stațiile peco, majorarea accizelor la produsele spirtoase, să ilumineze cu ajutorul bateriilor solare unele treceri de pietoni pe drumurile naționale și să obțină investiții pentru reconstrucția și reabilitarea drumurilor cu risc sporit de accidentare.

Oamenii legii au mai anunțat intensificarea operațiunilor care vor fi realizate pe traseele din R. Moldova, inclusiv cele cunoscute cu denumirile „Nopți Albe”, „Viteza”, Pietonul” sau „Semaforul”.

Potrivit datelor din Registrul Accidente rutiere, în acest an numărul accidentelor rutiere a scăzut cu aproape 3%, numărul persoanelor care și-au pierdut viața s-a redus cu 10%, iar numărul celor traumatizați a înregistrat o descreștere cu aproape 7% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit aceleiași surse, în 2019 a crescut numărul șoferilor care urcă în stare de ebrietate la volan și a pietonilor care traversează strada neregulamentar, dar s-a înregistrat o scădere a cifrei conducătorilor auto care depășesc viteza pe drumurile din republică.

În prezent, Republica Moldova se clasează pe locul 5 în Europa la capitolul accidente rutiere.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus