Eveniment

Steagul lui Ştefan cel Mare va fi supravegheat de Forţele de Intervenţie Specială

Ieri, la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie, responsabili de organizarea expoziţiei – Eugen Sava, directorul general al muzeului, Gheorghe Postică, viceprim-ministrul Culturii şi preşedintele Comisiei de organizare a expoziţiei, Marin Maxian, şef Poliţie Ordine Publică, Petre Guran, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” şi Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul Muzeului de Istorie a României – au prezentat informaţii despre viitorul eveniment.

Gheorghe Postică a declarat că expoziţia va fi un eveniment de importanţă maximă, deoarece steagul lui Ştefan cel Mare este un obiect de patrimoniu cultural, iar muzeul de la Chişinău este al doilea edificiu cu permisiune de a-l găzdui. „Steagul se mai află la Bucureşti, dar va ajunge la Chişinău în ziua de 24 august”, a spus el. Ernest Oberlander-Târnoveanu a menţionat că restaurarea drapelului a durat şapte ani şi jumătate, iar valoarea sa este estimată la 7,5 milioane de euro.

Expoziţia a fost organizată într-un termen-record. „Astfel de expoziţii necesită o pregătire de circa şase-nouă luni. Noi reuşim totul în doar o lună şi jumătate”, a menţionat Petre Guran. Securitatea expoziţiei e asigurată de MAI. Pe termenul aflării la Chişinău, steagul lui Ştefan cel Mare va fi supravegheat de Forţele de Intervenţie Specială, iar în acţiuni vor fi antrenaţi peste 1000 de colaboratori.

Pe lângă cele 294 mii de lei alocaţi de către Guvernul RM pentru securitatea relicvei şi amenajarea spaţiului de expoziţie, muzeul a mai adăugat peste 305 mii de lei. Eugen Sava recunoaşte că este pentru prima dată când Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie al Moldovei organizează o expoziţie de asemenea amploare.

Lucia Olaru,
stagiară la TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *