Opinii și Editoriale

Stele de Ziua Limbii

Maica-mea e suferinda de picioare si in perioada sarbatorilor nationale a trebuit sa stea la spital. Odata revenita acasa, o intreb printre altele de meniul din spital si ea imi spune ca „e o mancare seaca”. „Mancare mai bunisoara s-a dat de sarbatori, numai ca de Ziua Limbii a fost mai gustoasa decat de Ziua Independentei. Daca in celelalte zile supa era fara stele, de Ziua Limbii avea stele de grasime pe suprafata”.

Constatarea mamei m-a pus in fata unui noian de intrebari si nedumeriri. Prin urmare, marele succes al comunistilor in domeniul ocrotirii sanatatii e ca de sarbatori supa bolnavilor este cu stele. Bine-bine, dar cum a fost posibila „gafa” ideologica de a admite sa se dea bolnavilor supa cu stele de Ziua Limbii si supa fara stele de Ziua Independentei (Republicii)? Sa fie vorba de o manifestare de curaj a conducerii spitalului, care saluta astfel schimbarea politica din tara? Daca ultima concluzie e adevarata, ma gandesc ca noua guvernare ar face bine sa nu imprumute acest principiu al medicilor-patrioti: bolnavilor (poporului) – stele, medicilor (guvernarii) – carne.

***
Am fost in treacat, la 31 august, prin Gradina Publica „Stefan cel Mare” si am auzit franturi din unele luari de cuvant. Am avut o senzatie acuta si dureroasa de „deja vu”. Mai ales tonul isteric al unor vorbitori m-a teleportat brusc la inceputul anilor ’90, atunci cand se putea spune orice si oricat, fara niciun fel de consecinte, spre deosebire de anii 1987 sau 1988, cand un cuvant te putea costa foarte mult. M-am intristat sa vad ca nu s-a schimbat nimic nici in tonul multor vorbitori, nici in frazele pe care acestia le rostesc, nici in ploaia de greseli de limba pe care le perpetueaza.

Calitatea publicului de anul acesta a fost un pic mai buna decat alte dati, dar nu au lipsit nici acum obisnuitii dintotdeauna ai unor astfel de manifestari – tot felul de ciudati, dezaxati patetici si insi slabi cu duhul, gata sa se prabuseasca in delir la cea mai usoara ridicare de voce a oratorului. Daca cei care vin astazi la guvernare nu vor sti sa imprime acestei sarbatori o alta haina, riscam sa o compromitem in continuare. Ma rog, cine doreste sa tipe agramat in parc, sa o faca sanatos, dar e cert ca trebuie impusa alternativa unei sarbatori de cultura si respiratie europeana.

***
Ca si Hitler in aprilie 1945, Voronin vrea sa duca razboiul pana in panzele albe. Si tot ca fuhrerul el pare sa creada ca poporul moldovenesc, daca nu e in stare „sa invinga” – adica sa-i dea lui 80% din voturi – merita sa moara in focul crizei economice si al alegerilor anticipate. …Ciudat mod de a gandi al comunistilor. Noi, spun ei, nu avem incredere in guvernarea legal aleasa, pentru ca este una antistatala. De aici nu rezulta decat un singur lucru, si anume, ca mai mult de jumatate din electoratul moldav este antistatal. Ce ar fi fost daca in 2001, dupa victoria comunistilor in alegeri, Lucinschi ar fi spus, pornind de la lozincile provocatoare ale comunistilor, gen intrarea in Uniunea Rusia-Belarus, declararea rusei drept limba de stat, tricolorul – drapel fascist etc., ca nu are incredere in aceasta noua guvernare si ca, prin urmare, mai mult de jumatate din electoratul care a votat comunistii gandeste antistatal?…

Iata de ce domnul Alexandru Tanase are perfecta dreptate atunci cand spune ca ne aflam in fata unui act de sabotare a conducerii de stat legal alese, infractiune pasibila de pedeapsa cu puscaria.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *