Ultima oră

Ştiinţă: primul ficat uman realizat în eprubetă

Mini-ficatul funcţionează ca unul real şi ar putea fi utilizat cu succes în cazul bolnavilor cu insuficienţă hepatică şi care au nevoie de un transplant. De asemenea, mini-ficatul ar mai putea fi utilizat şi ca model pentru experimentarea de noi medicamente.

Succesele aparţin cercetătorilor de la Institutul de Medicina Regenerativa al Centrului Medical Baptist din cadrul Universităţii Wake Forest din Winston Salem, North Carolina, care pentru fabricarea ficatului artificial au utilizat organe de animale tratate cu un soi de „detergent” ad-hoc, astfel încât să fie îndepărtate celulele hepatice „originale” şi să rămână intact doar „scheletul” organului. După obţinerea structurii de suport, oamenii de ştiinţa au înlocuit celulele originale cu doua tipuri de celule umane: celule hepatice imature şi celule ale endoteliului care căptuşeşte interiorul vaselor sanguine. Ficatul astfel asamblat a fost apoi introdus într-un bioreactor, un soi de incubator în măsură să asigure organului un flux constant de oxigen şi nutrienţi, după o săptămâna înregistrându-se o progresivă formare de ţesut hepatic uman.

Cercetătorii spun că până la implementarea acestor noi tehnologii pe scară largă trebuie depăşite un şir de obstacole. „Trebuie mai întâi să stabilim o tehnologie prin care să mărim organul la dimensiuni normale, potrivit pentru corpul uman”, a spus Shay Soker, profesor de medicină regenerativă şi director al proiectului.

Următorul pas al proiectului va fi transplantarea organului la animale, pentru a vedea dacă ficatul din eprubetă va continua să funcţioneze în urma implantului.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *